Jaroslav Dodok Životný štýl

Zaujímavosti z Birminghamu: Hello England, I´m here!

Ako sme vám nedávno na našej facebook stránke prezradili, do nášho tímu zavítalo aj niekoľko redaktorov zo zahraničia. Preto vám teraz prinášame zaujímavé postrehy priamo z Birminghamu, kde sa nachádza naša reportérka Simona Benetinová.

United Kingdom je miesto, kde asi najčastejšie tiahne väčšina Slovákov, keď sa rozhodnú zistiť ako chutí život v zahraničí. Tak ako všetko, aj toto miesto má svoje pekné i menej pekné stránky a ak ste niekedy uvažovali, či uvažujete o návšteve, alebo živote v tejto krajine, možno vám aj moje články uľahčia vaše rozhodovanie.

V mojom prvom príspevku mám pre vás prichystaných pár menších aj väčších rozdielov, ktoré som po príchode zo Slovenska nemohla prehliadnuť a takisto niekoľko zaujímavostí, z ktorých som bola prekvapená či zaskočená.

Zabudnite na školské „How are you?“ [/size][/color]

Samozrejme, nikto vás neodsúdi za to, ak sa to naše Ako sa máš? spýtate takto, avšak Angličania používajú frázu „Are you all right?“ a to skrátene. Teda jednoduché „You’re right?“ prípadne „You‘re okay?“ A týmito slovíčkami veru nešetria! Neraz sa mi stalo, že sa ma môj anglický kamarát v priebehu toho istého dňa spýtal päťkrát – to nemyslím obrazne „You‘re right? You‘re right?“ …no a po poslednom „You re’right?“ som už veru nebola veľmi All right . :)

Keď prechádzate cez cestu, majte oči na stopkách[/size][/co­lor]

Ak je reč o Anglicku a jeho rozdieloch, nemôžeme vynechať autá, ktoré si to valia po ľavej strane. V prípade, že prechádzate po „poprepletaných“ cestách a väčších križovatkách, dávajte si veľký pozor na to, kadiaľ prechádzate. Hlavne ak to chcete zobrať skratkou. Pred niektorými chodníkmi však pomáha nápis na ceste LOOK LEFT/LOOK RIGHT.

Semafory svietia tak, ako chcete vy[/size][/color]

To je dôvod, prečo ich za každým v duchu pochválim. Sú totiž perfektne vycvičené! Počúvajú v momente, na prvý stisk. Nestáva sa veľmi často, že chodec musí prečkať celú rannú premávku pred prechodom a mňa tak stále prepadne strašný pocit viny, keď zastavím pekne dlhú kolónu áut na niekoľko sekúnd.

Potiahnite tú šnúrku, prosím[/size][/co­lor]

V anglických domoch a budovách sa častokrát stretnete s pre Slovákov netypickými vypínačmi na svetlo. Namiesto nich vás tam bude čakať jednoduchá šnúrka.

Majú to tak vyriešené pravdepodobne kvôli bezpečnosti. Raz sa mi však stalo, že som namiesto tejto šnúrky na svetlo z nepozornosti a v zamyslení potiahla jednu červenú šnúrku pre imobilných. V prípade, že by potrebovali pomôcť, zrejme niekto priletí. No nikto neletel a dosť hlučný alarm pískal na celom poschodí asi desať minút. Bol to trochu trápny moment :)

Nové anglické číslo si stačí len opýtať, nemusíte za neho aj platiť[/size][/co­lor]

Potrebujete nové anglické číslo? Žiadny problém. Choďte do obchodu a zober si ho, zadarmo. Predavačov som sa asi trikrát spýtala, či naozaj môžem ísť a nebudem nič platiť. S úsmevom prikývli a ja som odišla skôr, než si to stihli rozmyslieť. Týmto zároveň pozdravujem všetky slovenské predajne mobilných operátorov. Ak mi môj informačný zdroj neklamal, výrobná cena takejto SIM karty je 0,02€

Read, experience, learn. Tieto slovíčka nájdete na vašej kartičke do knižnice[/size][/co­lor]

Ešte stále veľmi fandím knihám a to aj napriek tomu, že v súčasnosti strácajú na lesku, alebo čo je ešte smutnejšie – pre mnohých ľudí nemajú žiadnu cenu. Preto ma veľmi potešilo, keď som sa zistila, že za registráciu a vypožičanie kníh sa neplatí. Dostanete peknú fialovú kartičku a tá vám umožňuje vstup do ktorejkoľvek knižnice v Birminghame. Okrem klasických kníh je k dispozícii aj veľké množstvo nahovorených kníh v podobe CD. Takže si to len pichnete do uší a učíte sa pravému britskému prízvuku.

Bankomaty bez poplatkov[/si­ze][/color]

Peniaze môžete vyberať z hociktorého bankomatu, ktorý sa vám ako prvý vpletie pod nohy a to bez toho, aby sa tie magické čísielka na vašom účte o čosi zmenšili. Väčšina z nich funguje na tomto systéme, no aj tu existujú výnimky. Tie vás však na poplatok vopred upozornia a ešte raz sa vás pre istotu spýtajú, či ste to mysleli vážne.

student24/Simona Benetinová foto: archív ST24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM