Jaroslav Dodok Rozhovor

Zážitky prichádzajú každý deň aj vďaka čitateľom, hovorí Jaroslav Dodok

Náš spravodajský portál Student24.sk oslavuje svoje prvé narodeniny a my sme sa rozhodli ukázať vám všetko, čo sa u nás v zákulisí odohráva. Pred mikrofón sme opäť postavili nášho "šéfka" Jaroslava Dodoka a pýtali sa ho na to najvtipnejšie, ale aj najsmutnejšie, čo sa za rok udialo...

Ilustračný obrázok k článku Zážitky prichádzajú každý deň aj vďaka čitateľom, hovorí Jaroslav Dodok
Foto: Jaroslav Dodok

Kto a čo všetko stojí za tým, že čitatelia si môžu každý deň na portáli prečítať aktuálne spravodajstvo?

Za portálom Student24 stojí tím viac ako 60-tich ľudí, ktorí si projektom za celý rok prešli. Niektorí sa zdržali krátko, iných myšlienka zaujala natoľko, že tvoria pre našich čitateľov web dodnes. Pravdepodobne najdôležitejší človek, ktorý portál v úplných začiatkoch mentoroval bola Darina Diošiová z Banskej Bystrice. S ňou som sedel na káve a robil prvé veľké plány. Tie som potom predstavil Marekovi Šebeňovi zakladateľovi najväčšej siete regionálnych portálov na Slovensku (Global24). Od tohto momentu, keď sme si podali ruky vzniklo cenné partnerstvo, ktorému vďačím dodnes. Nesmiem však zabúdať na to, že web sa stáva dobrým len vtedy, keď za ním stojí tím iniciatívnych redaktorov z veľkým odhodlaním tvoriť. Bez nich by to nešlo.

Čo najvtipnejšie či najúžasnejšie, prosto čo naj si ako šéfredaktor zažil?

Zážitky prichádzajú každý týždeň, každý deň, je ich veľmi veľa. Ak by som z nich chcel vybrať top 10, nestačilo by na to ani 20 rozhovorov. Veľmi pekné spomienky mám na náš prvý teambuilding, ktorý sa uskutočnil na jar 2012. Litre vypitej kávy, kilogramy zjedenej pizze, kvantum nových vedomostí zo školenia a 4 hodiny spánku za dve noci :) . Toto naše víkendové stretnutie bolo veľmi dôležité pre ďalší vývoj portálu a projekty, na ktorých sme začali pracovať. Potešiť ma vedia aj správy od pozorných čitateľov, keď z času na čas odhalia poriadny preklep v titulku. Napriek tomu však nikdy nezabudnem na projekt Hug Day, ktorý sme organizovali so Student24. Bola to pre nás veľká príležitosť spoznať v uliciach našich fanúšikov a čitateľov, ale aj úplne cudzích ľudí. Podarilo sa nám rozdať viac ako 8 000 objatí po celom Slovensku. A pre zvedavcov prezradím, že s týmto podujatím pokračujeme aj tento rok …

Prečítajte si aj prvú časť rozhovoru s Jaroslavom Dodokom

Keď človek sumarizuje, spomína i na to menej pozitívne. Čo ťa sklamalo či negatívne prekvapilo popri tejto práci?

Určite všetko nešlo podľa mojich predstáv. Myslel som si, že dokážeme vyprodukovať viac autorských článkov, než dnes realita ukazuje. Nie je ľahké viesť tím 30 redaktorov, fotografov a grafikov, ktorí zároveň študujú, cestujú a majú ešte ďalšie spektrum svojich záujmov. Všetko zlé, je však na niečo dobré. Mojou úlohou je teraz investovať do týchto ľudí ešte viac energie, času a odhodlania. Verím, že sa nám podarí dosiahnuť cieľ 80% vlastného spravodajstva. A moje najväčšie sklamanie? Že sa nám ešte stále nepodarilo prekonať v čítanosti SME-čko (smiech). Aj keď čísla idú hore…

Aký prínos má Student24.sk pre študentov? Čo im za rok dal, čo by sa bez neho zrejme nekonalo či o čom by sa možno nepísalo?

Túto otázku by sme sa mali skôr spýtať samotných študentov. Myslím si však, že tí, ktorí sa na tvorbe portálu podieľajú, získavajú nové skúsenosti, zručnosti a kontakty. Naše médium im poskytuje rozsiahlu prax, ktorú zamestnávatelia čoraz častejšie od mladých ľudí žiadajú. Je tu však aj niečo, čo tvorí pridanú hodnotu Student24.sk. Nie sme len obyčajný portál, ale sme komunita mladých ľudí po celom Slovensku. A tým teraz nemyslím len našu redakciu, ale aj ctených čitateľov, fanúšikov, školy, skupiny a rôzne mládežnícke organizácie. Počas roku 2012 sme častokrát otvárali na prvý pohľad veľmi kontroverzné témy, ktoré sa týkali predovšetkým školstva. Poukazovali sme na problémy, prinášali sme čitateľom podujatia, inšpiratívne príbehy mladých ľudí, písali sme o festivaloch a objavovali nepoznané.

To je prínos portálu pre jeho návštevníkov, avšak čo dáva tebe?

Presne túto otázku dostávam od našich čitateľov, ale aj priateľov každý deň. Niekedy možno očakávajú, že im poviem o niekoľko tisícovom zisku, dovolenke na Floride alebo internetovom vplyve, ktoré naše médium má. Takejto odpovede sa však nedočkajú. Pre mňa je najväčším prínosom radosť z dobre vykonanej práce, zo spokojnosti čitateľov, ale hlavne z ľudí, ktorých som za rok práce spoznal. Baví ma objavovať ich potenciál, talent a vlohy, ktoré môžu už teraz prostredníctvom žurnalistiky rozvíjať.

V tretej časti rozhovoru sa môžete už v utorok 5.februára dočítať, aké plány majú tvorcovia Student24 pripravené na rok 2013.

student24/Kornel Kubík

Zážitky prichádzajú každý deň aj vďaka čitateľom, hovorí Jaroslav Dodok
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM