Jaroslav Dodok Ostatné

Žiaci a ich šikovné ruky: Tínedžeri ukážu, ako vedia čarovať s jedlom

Študenti zo slovenských a zahraničných stredných odborných škôl budú súťažiť v praktickej príprave jedál, nápojov a dekorovaní.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci a ich šikovné ruky: Tínedžeri ukážu, ako vedia čarovať s jedlom
Foto: Jaroslav Dodok

Ôsmy ročník medzinárodnej súťaže žiakov sa bude konať v dňoch 23.-26. októbra na SOŠ hotelových služieb a obchodu v Bratislave, ktorá patrí do pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Súťažiť sa bude v siedmich kategóriách. Prácu žiakov budú po celý čas hodnotiť poprední odborníci z oblasti gastronómie a obchodu. „Študenti majú ďalšiu výbornú možnosť, ako získať súťažné skúsenosti. So zahraničnými študentmi si môžu porovnať svoje praktické zručnosti, vedomosti, nápaditosť, ale aj kreativitu. Aj v tomto prípade sa ukazuje, že odborné školstvo v Bratislavskom kraji je zdravé a kvalitné,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Podľa riaditeľky školy Márie Katreniakovej sa do súťaže prihlásilo celkom 15 škôl zo Slovenska a zahraničia. Medzi zahraničných účastníkov patrí SOŠ Zabok – Chorvátsko, SOU a SOŠ Znojmo, SOŠ a SOU Praha – Čakovice, SOŠ obchodu, remesiel a služieb Žamberk. Žiaci budú súťažiť v odboroch kuchár, čašník, barman, príprava slávnostnej tabule, cukrár a pracovník marketingu – blok obchod, obchodný pracovník a predavač.

Kuchári budú súťažiť v príprave slávnostného menu na hlavnú tému Európa 2012. Čašníci budú zápoliť v troch disciplínach, a to v príprave slávnostnej tabule, servise slávnostného menu a vo flambovaní ovocia. Súťažnou úlohou cukrárov bude príprava ľubovoľného dezertu pre štyri osoby a jeho dekorácia pred verejnosťou. Barmani budú pripravovať short drink – aperitívový a long drink – nealkoholický podľa ľubovoľnej receptúry. V kategórii pracovník marketingu – blok obchodu bude súťažnou úlohou netradičné zabalenie knihy ľubovoľnou technikou.

Druhou súťažnou úlohou bude zhotovenie darčekového balíčka „rodičom k 50. výročiu svadby“ a treťou zhotovenie jednoduchého kvetinového aranžmánu k dekorácii predajne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM