Martin Károly Šport

Žiarski karatisti v Maďarsku s tromi medailami

Karatisti z MŠK Žiar nad Hronom si išli prvý raz v tomto roku zmerať svoje sily so súpermi do zahraničia na turnaj Tatami Cup, ktorý sa konal 25. februára 2012 v Budapešti. V konkurencii deviatich krajín boli opäť úspešní.

Turnaja sa zúčastnilo 550 pretekárov z Maďarska, Srbska, Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Rumunska, Ukrajiny a Slovenska. Turnaj bol zo stránky organizátorov veľmi dobre zvládnutý a právom sa zaraďuje medzi najlepšie turnaje u našich maďarských susedov.

Naša 6 členná výprava pretekárov nám opäť spravila radosť, keď sa jej podarilo vybojovať 3 medaile.

Ako prvá do bojov nastúpila Nina Jelžová v kategórii 10 – 11 ročných dievčat nad 40 kg, kde počtom prevládali hlavne srbské pretekárky. Srbský tréner sa asi najbližšie už bude na Ninu pozerať s rešpektom, nakoľko sa jej podarilo vyradiť všetky jeho pretekárky s ktorými sa stretla. A tak sa nakoniec prebojovala do finále, kde na ňu čakala domáca pretekárka. Tu už Nina na súperku nestačila, no striebornou medailou nám spravila obrovskú radosť.

V kategórii 12–13 ročných dievčat do 45 kg nás reprezentovala Dominika Veisová. Dominika sa prebojovala do finále, kde sa odohral na dievčenskú kategóriu pritvrdý súboj, kde Dominika nezvládla úplne svoje údery a súperku niekoľkokrát faulovala. To sa podpísalo na tom, že najcennejší kov nám zase unikol o vlások a naša zbierka sa rozrástla o druhú striebornú medailu.

Poslednú medailu vybojovala Martina Tatárová v kategórii 12–13 ročných dievčat nad 45 kg. Martina prvé dva zápasy vyhrala, no v ďalšom narazila na neskoršiu finalistku, s ktorou tesne prehrala. V repasáži o tretie miesto však bola úspešná.

Ďalším trom pretekárom sa nepodarilo medailovo presadiť. Michal Výrostko a Lenka Brodzianska narazili hneď v prvých kolách na vyspelejších súperov. Rasťo Štyriak bol zas preradený zo svojej kategórie do vyššej, nakoľko v jeho kategórii bolo málo pretekárov a tak hneď v prvom kole narazil na podstatne ťažšieho a vyššieho súpera. Napriek tomu, že sa Rasťo nezľakol a dokonca v úvode zápasu aj viedol, výšková prevaha súpera nakoniec Rasťa z bojov vyradila.

Zisk 3 medailí na takomto turnaji bol však pre našu výpravu viac než potešujúci.

Dobré výsledky našich pretekárov z posledných súťaží si všimli aj reprezentační tréneri Slovenskej republiky, keď pozvali Ninu Jelžovú, Dominiku Veisovú a Rastislava Štyriaka do reprezentačného výberu Slovenskej republiky reprezentovať Slovensko na blížiacom sa prestížnom turnaji Stredoeurópskej ligy karate, ktorý sa bude konať v Poľsku už nasledujúci víkend. Prejavenie dôvery našim pretekárom reprezentačnými trénermi je pre náš klub veľkou poctou a svedčí o tom, že sa na ZŠ na Jilemnického ulici v Žiari nad Hronom a na ZŠ v Hornej Trnávke odvádza poctivá práca na tréningoch a že aj naši tréneri v skromných podmienkach vedia vychovať veľkých pretekárov.

Ľubomír Striežovský, tréner Karate klubu MŠK Žiar nad Hronom www.karatezh.sk

karatisti v Madarsku
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM