Jaroslav Dodok Zábava

Rapperi, blues aj slávny dídžej: Hudobné ceny Grammy ovládli muži

Blues-rocková formácia The Black Keys, rapperi Jay-Z a Kanye West, muzikant Gotye a dídžej a producent Skrillex triumfovali na 55. udeľovaní hudobných cien Grammy v Los Angeles, keď všetci získali po tri ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Rapperi, blues aj slávny dídžej: Hudobné ceny Grammy ovládli muži
Foto: Jaroslav Dodok

Album roka však nahrala a vydala britská formácia Mumford & Sons, ktorá sa presadila s druhou štúdiovkou Babel. Cenu im odovzdala vlaňajšia absolútna víťazka – anglická speváčka Adele. Folk-rocková kapela si z Kalifornie odniesla dva zlaté gramofóniky, uspela aj v kategórii Najlepší hudobný film zásluhou snímky Big Easy Express režiséra Emmetta Malloya.

The Black Keys sa presadili v kategóriách Najlepší rockový výkon (Lonely Boy), Najlepší rockový album (El Camino) a Najlepšia rocková skladba (Lonely Boy). Štvrtý zlatý gramofónik získal líder tohto dua Dan Auerbach v kategórii Producent roka.

Ako producent je podpísaný aj pod nahrávkou Locked Down od Dr. Johna, ktorá nenašla premožiteľa v kategórii Najlepší bluesový album. Zaujímavosťou je fakt, že The Black Keys majú na konte už sedem štúdioviek, no na Grammy sa presadili až pred dvoma rokmi so šiestym albumom Brothers (2010). Rovnako ako tento rok, aj vtedy získali tri gramofóniky.

Jay-Z a Kanye West sa na Grammy presadili v kategóriách Najlepšia rapová skladba (Nias in Paris), Najlepší rapový výkon (Nias in Paris) a Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca (No Church in the Wild, feat. Frank Ocean a The-Dream). Jay-Z má na konte už 17 zlatých gramofónikov, Kanye West ešte o štyri viac, a patria v tomto smere medzi najúspešnejších hudobníkov v dejinách.

Čerstvým trojnásobným držiteľom Grammy je austrálsko-belgický hudobník Gotye, ktorý sa preslávil hitom Somebody That I Used to Know. Práve za túto skladbu s hosťujúcou novozélandskou speváčkou Kimbrou získal ocenenie v prestížnej kategórii Nahrávka roka. Uspel aj v kategóriách Najlepší alternatívny album (Making Mirrors) a Najlepší popový výkon dua alebo skupiny (Somebody That I Used to Know).

Veľkým triumfom sa skončilo odovzdávanie Grammy aj pre dubstepového producenta Skrillexa. Iba 25-ročný Kalifornčan zvíťazil rovnako ako vlani v troch kategóriách – Najlepší remix, Najlepšia tanečná nahrávka a Najlepší tanečný album. Na konte tak má už šesť zlatých gramofónikov zo siedmich nominácií, a to napriek tomu, že zatiaľ vydal len jeden štúdiový album – Bangarang.

Dve ocenenia si v nedeľu vybojovali skupina Fun a spevák Frank Ocean. Kapela, ktorá zaujala skladbou We Are Young (feat. Janelle Monáe), sa stala Nováčikom roka a zásluhou svojho najväčšieho hitu sa presadila aj v ďalšej prestížnej kategórii Skladba roka. Dvadsaťpäťročný Ocean triumfoval „len“ v kategóriách Najlepší súčasný urban album a v spomenutej kategórii Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca (No Church in the Wild).

Zo zlatého gramofóniku sa môžu tešiť aj Markéta Irglová a Glenn Hansard. Zvíťazili v kategórii Najlepší muzikálny album zásluhou diela Once: A New Musical. Spomenutá Adele premenila na víťazstvo jedinú nomináciu. V kategórii Najlepší popový sólový výkon triumfovala s piesňou Set Fire To The Rain zo živého albumu Live At The Royal Albert Hall.

Zlaté gramafóniky sú rozdané, Grammy ovládli muži
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM