Peter Dóža Rôzne

AKTUÁLNE: Štrajk už čoskoro ! Ako bude vyzerať ?

Zástupcovia vysokých škôl sa v stredu dohodli s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom na vzájomnej spolupráci. Napriek tomu sa všetci študenti v dohodnutom termíne stretnú. Či toto stretnutie bude mať protestný charakter sa rozhodne až po rokovaniac

„Zhodli sme sa na tom, že stav vysokého školstva na Slovensku nie je dobrý.“ vyjadril sa hovorca Michal Kaliňák. V dôsledku toho sa už pracuje na novele zákona o vysokých školách a na zákone o pôžičkovom fonde. Podľa dohody by sa mali na vypracovávaní týchto opatrení úzko podieľať aj študenti. Tiež im bolo šľúbené miesto v komisií, ktorej cieľom bude pripraviť koncepciu rozvoja vysokého školstva. Predmetom dohody bolo aj miesto v tíme, ktorý pripraví nový vysokoškolský zá­kon.

„Stretnutie nebude smerované protestne proti rezortu školstva, nakoľko sme dnes dospeli k veľmi férovému konsenzu a veľmi výhodnej dohode o spolupráci.“ povedala predsedníčka ŠRVŠ Katarína Stoláriková po rokovaní. Študenti vyjadrili svoj nesúhlas aj voči zákonu o novom Fonde na podporu vzdelávania z dielne vlády Roberta Fica.

To či bude stretnutie 23.10. prebiehať formou protestu sa rozhodne až po rokovaní s ministrom Jánom Richterom. Rokovanie je dohodnuté na 11.10. u prezidenta Ivana Gašparoviča. // "Centrálna požiadavka, ktorú máme na pána ministra Richtera, sú dohody, úprava odvodového systému študentov. My nechceme, aby študenti doplácali na deficit verejných financií, ktorý sami nespôsobili.“// vyjadril sa podpredseda ŠRVŠ Maroš Korman.

Za predpokladu že sa s ministrom dohodnú, pôjde len o otvorenú verejnú diskusiu. Výsledkom by mala byť tkzv. Bratislavská deklarácia. Prostredníctvom nej by chceli poukázať na to, že študenti sú aktívni mladí ľudia, ale najmä sú tiež členmi tejto spoločnosti.

text:student24/Fi­lip Huszár

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM