Jaroslav Dodok Od Vás

Bratislava Tras sa - Zelená hliadka zasahuje!

Dostali Ďakovný list Ministerstva životného prostredia SR za rok 2012, podarilo sa im vyčistiť 21,3 kilometrov ulíc, na projekte spolupracovalo za rok 2011 desať priamo aktívnych dobrovoľníkov, ktorí spoločne odpracovali 117 hodín v uliciach mesta

Na FSEV- feste vysvetľovali okoloidúcim svoju činnosť a prečo to všetko robia, čistili Bratislavu pred a po MS v ľadovom hokeji, zorganizovali upratovanie v zanedbanom parku pri Trnavskej ceste, kde vyzbierali 2 vrecia odpadkov a mnoho mnoho ďalšieho.

S odpadkami preč[/size][/color]

Vďaka obrovskej iniciatíve sa vytvorila úzka skupina obyvateľov, ktorým naše prostredie, v ktorom žijeme naozaj nie je ľahostajné! Patríš aj ty ku sklamaným ľuďom, ktorí už neveria, že je možné zvíťaziť nad odpadkami a znečisteným prostredím v tvojom okolí? Nezúfajte, máme tu pre vás jedno riešenie! Čítajte a dozviete sa viac.

**„ A tak vznikla mála smelá dobrovoľná iniciatíva s myšlienkou zbaviť bratislavské územie odpadkov a svojou činnosťou vstúpiť do svedomia všetkých znechutených, sklamaných obyvateľov, ktorí už zlomili palicu nad našimi verejnými priestormi a prestali veriť, že raz sa dožijeme čistých ulíc v našom meste“ **

Zelená hliadka je dobrovoľnícke združenie[/si­ze][/color]

Zakladateľmi a iniciátormi tejto myšlienky sú bratia Matúš Čupka a Ondrej Čupka, ktorí spoločne založili občianske dobrovoľnícke združenie Zelená hliadka, ktoré sa teší v súčasnosti veľkej pozornosti. Občania, ktorých snom sú čisté ulice sa stretávajú pravidelne na vopred vytipovaných lokalitách a dobrovoľne investujú svoj čas a námahu, za vidinou sna o čistejšom a krajšom meste.

Bratská iniciatíva vyvrcholila v roku 2011, keď sa už ďalej nedokázali pozerať na nečinnosť samospráv a vzali ju do svojich rúk. Nakúpili si vlastné pomôcky a pustili sa do čistenia ulíc mesta. Keďže chceli osloviť a namotivovať aj iných svojou iniciatívou začali rozprávať príbehy o dobrovoľníckej činnosti prostredníctvom sociálnych sietí, vďaka čomu pritiahli masy ľudí k tejto problematike . Zaujíma vás, čo všetko sa im podarilo dokázať? Pridajte si ich na facebooku a staňte sa jedným z nich! – http://www.facebook.com/zelenahliadka

Neboj sa nehádzať odpadky na zem! [/size][/color]

Tak, takto znie motto tejto odvážnej skupinky dobrovoľníkov. Páči sa vám to? Byť jej súčasťou je pri tom jednoduchšie ako si myslíte. Ako sami zakladatelia odkazujú, členom môžete byť aj pasívne, stačí ak si poviete** „Tento raz zahodím tú cigaretovú krabičku do najbližšieho koša“** a pomôžete tým udržiavať poriadok v meste, v ktorom žijete.

Pre aktívnych občanov máme ešte lepšiu správu. Ak viete o skládke odpadu, ktorej sa chcete zbaviť a informovať o tom aj verejnosť, neváhajte ani sekundu a na stránke http://www.mapujeme.sk/…hliadka/mapa ju môžete nahlásiť.

Zapojte sa aj vy[/size][/color]

Ak vás nebaví sledovať Zelenú Hliadku len spoza počítača, zdvihnite sa a príďte im pomôcť. Program je zverejnený na ich funpage, nachádzajú sa všade tam, kde sú smeti v uliciach Bratislavy, stačí prísť, zobrať si so sebou športové oblečenie a ostatné zabezpečí Zelená hliadka.

Okrem Bratislavy môžete sledovať Zelenú Hliadku aj v meste Topolčany https://www.facebook.com/ZelenaHliadkaTO

student24/Lenka Lacová foto: Zelená hliadka

zelena hliadka
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM