Jaroslav Dodok Od Vás

Cestujúci sú rozhorčení: V MHD-čkach je horúco!

Cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) je v letných horúčavách neznesiteľné. Zhodujú sa cestujúci v Bratislave a v Košiciach. Dôvodom sú neklimatizované autobusy, trolejbusy a električky

Vodiči sú povinní zapnúť klimatizáciu[/si­ze][/color]

V uliciach hlavného mesta jazdí celkovo 470 autobusov mestskej hromadnej dopravy, z ktorých je 57 vybavených klimatizáciou. O tom, ktorý autobus disponuje klimatizáciou, informuje cestujúcich nálepka na dverách a bočných sklách autobusu. V trolejbusoch či električkách klimatizácia nie je. Ak je vonku viac ako 25 stupňov Celzia, vodiči MHD sú povinní zapnúť klimatizáciu.

//„Dispečing, ktorý sleduje teploty, všetkých vodičov vždy upozorňuje aby tu klimatizáciu zapli,“ //povedala hovorkyňa Bratislavského dopravného podniku Agáta Staneková. //„Teplota je nastavená tak, aby bola o 5 stupňov Celzia nižšia ako je vonkajšia teplota,“ //doplnila Staneková.

,,Mne to príde pritiahnuté za vlasy. Keď je zima, tak sa v autobusoch nekúri a keď je horúco tak sa v MHD-čkach nepúšta klimatizácia," myslí si Peter Štrofek (19) z Bratislavy.

Autobusy stoja každé dve minúty[/size][/co­lor]

Mnohí cestujúci sa však sťažujú, že klimatizácia je neúčinná. Faktom je, že v Bratislave je každých 400 metrov zastávka, čo je vysoko nad európskym priemerom.//** „Ľudia v autobusoch často otvárajú okná a okrem toho treba brať do úvahy, že približne každé dve minúty autobus stojí na zastávkach a do vnútra sa nahrnie teplý vzduch,“** //hovorí Staneková.

V Košiciach bez klímy [/size][/color]

V metropole východného Slovenska sa však v klimatizovanom autobuse neodveziete. Dopravný podnik Košice prevádzkuje 199 autobusov, no ani jeden z nich nemá klimatizáciou v priestore pre cestujúcich.

** „Klimatizované autobusy v prevádzke nemáme, klimatizované sú iba kabíny vodičov u niektorých typov autobusov,“ hovorí hovorkyňa Dopravného podniku Košice Michaela Karaffová. „Spolu ide o 48 klimatizo­vaných kabín, v ktorých si vodiči teplotu regulujú podľa vlastných potrieb,“** dodala.

V Banskej Bystrici to až také zlé nie je[/size][/color]

,,Teraz cez letné prázdniny je v autobusoch celkom pohodlne. S teplom sa jednoducho rátať musí. Výhodou je, že nie sú plné autobusy študentov a tak sa to pri otvorených oknách dá zvládať," hovorí Ivan (22), študent UMB. Niektorí cestujúci sa mestskej hromadnej doprave zámerne vyhýbajú, preferujú skôr bicykle a motorky.

student24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM