Jaroslav Dodok Kultúra

Osamelý jazdec: Čo funguje na mori, na súši nemusí

RECENZIA. Hoci pravé leto začalo len nedávno, to filmové už nejaký čas trvá. Ide totiž o obdobie od mája do septembra. Keďže sa v tomto čase dá očakávať nárast návštevnosti kín, tak je aj väčší výskyt filmov, ktoré majú potencionál získať slušný zisk. Tento rok však bol výnimkou.

Ilustračný obrázok k článku Osamelý jazdec: Čo funguje na mori, na súši nemusí
Foto: Jaroslav Dodok

Síce sú potencioálne hity aj tento rok ale práve film Osamelý jazdec z tohto radu vybočuje. Na začiatku produkcie to vyzeralo výborne. Vysoký rozpočet a zvučné mená v štábe dokazovali že pôjde o hit. Potom však prišlo navýšenie rozpočtu, masívne dotáčky a odložená premiéra. Jasne povedané, zo sľubného hitu sa stal obrovský problém.

Druhé oživenie nevyšlo

Je tomu už 10 rokov, čo do kín pod vedením tria v zložení režiséra Gora Verbinskeho, producenta Jerryho Bruckheimera a herca Johnnyho Deppa, priplávalo prvé pirátske dobrodružstvo a nadšenie nechýbalo ani na jednej strane. Kritika spolu s divákmi film vychválila a produkcia bola uchvátená zo zisku. Jedinou chybou bola azda minutáž, no pirátsky žáner sa aspoň na čas vrátil na výslnie. Podobný pokus chcelo toto trio spraviť aj z westernom. Teraz sa to však skôr nepodarilo.

John Reid (Armie Hammer) sa vracia do svojho rodného mestečka ako vyštudovaný právnik, ktorý je plný ideálov o spravodlivosti. Keďže počas svojej cesty domov nechtiac oslobodí banditu Butcha Cavendisha (William Fitchner), rozhodne sa pomôcť svojmu bratovi a jeho družine rangerov v dolapení tohto nebezpečného zločinca. Počas výpravy však Butch a jeho banda rangerov postrieľajú a zdá sa že zlo definitívne vyhralo. Objavuje sa však indián Tonto (Johnny Depp), ktorý Johna vzkriesi a spolu sa vydávajú po stopách zločineckej bandy.

Filmová lúpež

Ak sa divák zamyslí, zistí že pirátske dobrodružstvo staré 10 rokov a tento western, majú naozaj veľa spoločného. Dokonca by sa dalo by sa povedať že jediný poriadny rozdiel je medzi miestami diania filmov. Kde však pirátsky film ukázal ako má správny film vyzerať, western toto všetko zničí ako domček z karát. Kostra príbehu je zaujímavá, Depp si Tonta vychutnal a aj akčné scény sú na vysokej úrovni.

Kde je však potom ten problém? No, je ich niekoľko. Napríklad akčné scény sú výborné avšak treba si uvedomiť jednu vec. Film má zhruba 150 minút a akčné scény sú dve, čo je na takú minutáž ohromná bieda. Pokiaľ sa divák teší na skvelú hudbu pod vedením Hansa Zimmera, bude skôr v rozpakoch. Bude síce počuť jednu skvelú slávnu skladbu v novom šate, no zvyšok je vykrádanie samého seba. Navyše občas sa vo filme objaví záber pri ktorom si človek pomyslí že to už istotne videl. Jednoducho sa takmer všade kradlo.

Čo dodať?

Ak sa vám ešte nezunovali fantasmagorické postavy Johnnyho Deppa alebo máte radi akciu, ktorej je síce málo ale poteší, tak kľudne chodte do kina. Inak na vlastné riziko.

student24/Peter Stehlík

Hodnotenie filmu: 55%.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM