Jaroslav Dodok Univerzity

Správa dňa: Ďalší vedecký park a výskumné centrum vyrastie v Žiline

V rámci projektu Univerzitného vedeckého parku ŽU sa má vybudovať excelentný park s medzinárodne porovnateľnými výstupmi v oblasti výskumu a vývoja a s dôrazom na hospodársky rast a rozvoj regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Správa dňa: Ďalší vedecký park a výskumné centrum vyrastie v Žiline
Foto: Jaroslav Dodok

Významné stretnutie na pôde ministerstva školstva

V Žiline vyrastie vedecký park a výskumné centrum v hodnote takmer 67 miliónov eur. Na pôde rezortu školstva dnes minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) Dušan Čaplovič (Smer-SD) s rektorkou Žilinskej univerzity (ŽU) Tatianou Čorejovou podpísali zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na vybudovanie Univerzitného vedeckého parku ŽU a Výskumného centra ŽU.

Celkové náklady na realizáciu univerzitného parku predstavujú sumu 41 miliónov eur. Finančné prostriedky vo výške 34,8 milióna eur budú poskytnuté prevažne z eurofondov. Zo štátneho rozpočtu pôjde 4,1 milióna eur a z vlastných zdrojov vysokej školy 2,2 milióna eur. Náklady na vybudovanie výskumného centra dosahujú takmer 25,8 milióna eur. Rovnako aj v tomto prípade ide o viaczdrojové financovanie. Najväčšia časť, 21,8 milióna eur, ide z eurofondov, zo štátneho rozpočtu pôjde 2,6 milióna eur a z vlastných zdrojov vysokej školy 1,4 milióna eur.

Podpora vysokoškolského vzdelávania aj výskumu

*** „Tieto projekty považujem za veľmi dôležité, keďže spolu so Stredoeurópskym technologickým inštitútom CEIT sa tak na severozápade Slovenska vytvára významné centrum vedecko-výskumnej činnosti, skutočný univerzitný park prepojený tak na vysokoškolské vzdelávania, ako aj na výskum, s následnou realizáciou v praxi,“*** uviedol po podpise Čaplovič.

V rámci projektu Univerzitného vedeckého parku ŽU sa má vybudovať excelentný univerzitný vedecký park s medzinárodne porovnateľnými výstupmi v oblasti výskumu a vývoja a s dôrazom na hospodársky rast a rozvoj regiónu. Podľa ministrovho hovorcu Michala Kaliňáka je cieľom výskumného centra zvýšiť konkurencieschop­nosť Slovenska aplikáciou výsledkov výskumu a inovácií do práce.

Kedy univerzitný vedecký park otvoria?

Projekt budú realizovať ŽU v spolupráci s Výskumným ústavom dopravným, a.s., v Žiline. Projekty budú financované z Operačného programu Výskum a vývoj. Oba projekty pripravovala ŽU takmer dva roky a podľa jej rektorky predstavujú významnú oblasť v činnosti celej univerzity. Termíny ukončenia realizácie projektov sú plánované do 30. júna 2015.

foto: minedu.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM