Katarína Reiterová Životný štýl

Študentke žiarskeho gymnázia sa splnil sen: S ruštinou sa prebojovala až na súťaž do Moskvy

V školskom roku 2012/2013 sa konal už XIII. ročník Medzinárodnej olympiády ruského jazyka v Moskve. Dištančného kola sa zúčastnilo viac ako 3 000 účastníkov z 30 krajín sveta. Žiarske gymnázium zastupovala Lucia Líšková.

Ilustračný obrázok k článku Študentke žiarskeho gymnázia sa splnil sen: S ruštinou sa prebojovala až na súťaž do Moskvy
Zdroj: Dnes24.sk

Zo Slovenska len traja študenti

Len 120 z účastníkov malo to šťastie, že postúpilo do prezenčného kola, ktoré sa konalo na MGU – Lomonosovovej univerzite v Moskve od 21. do 23. júna. Slovensko reprezentovali v tejto súťaži iba 3 študenti – Lucia Líšková z Gymnázia Milana Rúfusa, Samuel Suško z Gymnázia z Michaloviec a Janka Biznárová z Gymnázia Alterta Einsteina v Bratislave, ktoré je zamerané na výučbu slovanských jazykov.

Do Moskvy vďaka nadácii

Už v dištančnom kole Lucia Líšková vo svojej slohovej práci na tému „Keby som našla zázračné pero…“ napísala, že jedným zo želaní, ktoré by peru zverila, a želanie by sa po zapísaní splnilo, by bolo vidieť Moskvu. A napísané sa naozaj naplnilo. Aj vďaka Nadácii ZSNP a Slovalco, ktorá pomohla s financovaním letenky, priletela Lucia do Moskvy a strávila tri nádherné dni naplnené nielen ťažkými súťažnými úlohami, ale aj prehliadkou Moskvy, návštevou legendárneho cirkusu či stretnutiami s priateľmi. Napriek „veľkosti“ Moskvy sa v nej nestratila a verí, že sa do svojho vysnívaného mesta vráti.

Ruština pomohla nielen na súťaži

Ukázalo sa, že vyučovanie ruštiny je na žiarskom gymnáziu na veľmi dobrej úrovni. Lucka si poradila nielen v súťaži, ale aj v bežných situáciách – pri organizovaní výletu, či dorozumievaní sa pri každodenných činnostiach.

Toto všetko by však bolo oveľa ťažšie, nebyť dôkladnej prípravy Lucky ruštinárkou, pani profesorkou Kohútovou. Jej patrí Luckina i Luckiných rodičov vďaka a samozrejme aj riaditeľke gymnázia za prístup, ktorý napomohol ku krásnemu výsledku v súťaži.

Autor: Mgr. Zuzana Kohútová, Anna a Peter Líškoví – rodičia

Foto:Gymnázium Milana Rúfusa

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM