Univerzity

Doktorand nitrianskej univerzity organizuje protest: Otvorene bojuje za lepšie podmienky študentov!

Ľubomír Tongeľ, doktorand na Ústave romologických štúdií Univerzirty Konštantína Filozofa v Nitre, spisuje v týchto dňoch petíciu. Tú plánuje posunúť slovenských poslancom a presadiť, aby študentom nebrali aj to málo, čo si môžu prostredníctvom dohôd privyrobiť.

Ilustračný obrázok k článku Doktorand nitrianskej univerzity organizuje protest: Otvorene bojuje za lepšie podmienky študentov!
Foto: Jaroslav Dodok

Novela zákona o sociálnom poistení a zákon o zdravotnom poistení dohodárov má podľa Tongeľa medzery. Prinášame vám s ním rozhovor, v ktorom sa snaží priblížiť celú podmienku odvodovej povinnosti a zmeny vo vzťahu dohôd okrem iných i k študentom.

Prečo organizuješ tento protest a petíciu?
Nepáči sa mi, aby študenti zachraňovali štátny rozpočet. Po škole budú dlho napĺňať štátnu kasu. Keď študent pracuje, znamená to, že musí, aby aspoň čiastočne pokryl svoje náklady na štúdium. Teraz dostane o 20 až 70 € mesačne menej ako pred zmenou zákona. Pre takto pracujúceho študenta to znamená riadny škrt.

Na čo sa zameriavaš vo svojom proteste a spisujúcej petícii?
Chcem návrat k pôvodnej verzii zákona, aby štát nebral chudobným študentom. A nie len študentom, platí to aj pre mamičky na materskej a ďalšie skupiny, ktorým zákon vzal časť príjmu, či dokonca prácu.

Prečo by sa študenti mali zapojiť do protestu?
Mal by sa zapojiť každý, lebo v lete na brigádach pracuje veľmi veľa študentov. Ale aj tí, čo pracujú celý rok. Musíme sa spojiť, keď nás Študentská rada vysokých škôl nechala v probléme. Môže sa stať a určite sa aj stane, že vláda zase niečo ušije na študentov a vymyslí zase niečo, čo sťaží život. Treba ukázať, že si svoje ustrážime. Všetko k petícii môžete nájsť TU

Akú má zatiaľ táto iniciatíva úspešnosť? Koľko ľudí sa už zapojilo?
Po celom Slovensku zbiera podpisy niekoľko ľudí, či už študenti alebo učitelia. Máme už do 10 000 podpisov. Ľudia sa zapájajú, je to pomalé, ale ide to.

Akou formou sa chceš dostať medzi študentov?
Chodím osobne po školách a internátoch. Môžu ma kontaktovať na maili lubomir@tongel.sk, kde sa dohodneme na spolupráci. Študenti musia zabojovať, je to aj pre nich.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM