Katarína Jankeje Ostatné

FAKTY, ktoré ste o topoľčianskom gymnáziu netušili: Prvé roky sa učilo v kasíne, neskôr vznikla aj poľná nemocnica!

Vedeli ste, že škola, ktorú ste možno vy, alebo vaše deti navštevovali, kedysi sídlila v priestoroch bývalého kasína a že vo vojnovom období slúžila aj ako poľná nemocnica?

Ilustračný obrázok k článku FAKTY, ktoré ste o topoľčianskom gymnáziu netušili: Prvé roky sa učilo v kasíne, neskôr vznikla aj poľná nemocnica!
Zdroj: Dnes24.sk

Je to až neuveriteľné, ako čas letí. V tomto roku si štátne gymnázium v Topoľčanoch pripomenie 80 rokov od svojho vzniku. Za ten čas škola prešla mnohými reformami, zmenami, menili sa aj ľudia, ktorí stáli na jej čele.

Učili sa v kasíne

Topoľčianske gymnázium sa môže popýšiť titulom prvej strednej školy v širokom regióne. V roku 1936 došlo k jeho zriadeniu Ministerstvom školstva a národnej osvety v Prahe pod názvom Mestské československé reálne gymnázium v Topoľčanoch, neskôr premenované na Mestské slovenské gymnázium.

Zaujímavý je najmä fakt, že od 15. septembra sa začali vyučovať dva prvé ročníky a to v budove bývalého hostinca a kasína. K vybudovaniu vlastných priestorov prišlo až v roku 1945, práce boli úspešne dokončené o tri roky neskôr.

Nemci zriadili poľnú nemocnicu

Práve toto obdobie je bohaté na rôzne udalosti. V decembri 1944 tu zriadila nemecká armáda poľnú nemocnicu. „Učilo sa striedavo v náhradných miestnostiach. Po vianočných prázdninách bolo vyučovanie úplne prerušené až do odvolania. Vyučovať sa začalo 22. apríla 1945,“ uvádza oficiálny web školy.

Prešlo mnohými reformami

Gymnázium ako také si od svojich začiatkov prešlo rôznymi reformami. V školskom roku 1948/49 prvýkrát ostali na gymnáziu len 4 vyššie ročníky. Časom sa však opäť triedy a ročníky pomenili, napríklad v 1963/64 bola dvanásťročná škola delimitovaná na základnú deväťročnú školu a trojročnú strednú všeobecnovzde­lávaciu školu. „V systéme školstva tak získala Stredná všeobecnovzde­lávacia škola jednoznačnú orientáciu na prípravu žiakov pre vysoké školy.“ Stredná všeobecnovzde­lávacia škola mala 3 ročníky, každý s 5 triedami.

K renováciam nedochádzalo len v rámci osnov a zloženia a počtu tried, ale aj v súvislosti so samotnou budovou a jej vybavením. „Zmodernizovala sa učebňa biológie, vybudovalo sa fyzikálne a jazykové laboratórium.“ Prístavba k pôvodnej budove sa uskutočnila až v roku 1988, čím sa kapacita gymnázia rozšírila o množstvo učební, tried či o študovňu.

Náboženstvo sa vrátilo po 50 rokoch

Po roku 1989 bola výučba v 4 – ročnom gymnáziu organizovaná podľa upraveného učebného plánu. Hlavné zmeny spočívali v povinnej výučbe informatiky v 1.a 2. ročníku a pridaná bola tiež estetická výchova v 1. ročníku.

Päťdesiat rokov trvalo, kým sa náboženská výchova opäť začala vyučovať na topoľčianskej škole, presnejšie od septembra 1994 si mohli deti zvoliť medzi ňou a estetickou výchovou.

Viacerí muži, jedna žena

Počas existencie topoľčianskeho gymnázia sa na stoličke riaditeľa vystriedalo viacero tvári. Jeden z najdlhšie pôsobiacich bol aj Štefan Rusko, ktorý bol na pozíciu vymenovaný v roku 1957/58, prichádzajúc z Hlohovca. Školu viedol úctyhodných 20 rokov. V roku 1997 do tejto funkcie nastúpila Viera Dzujerová, ktorá je na čele školy do dnešného dňa, teda už 19 rokov. Ide o vôbec prvú ženskú riaditeľku v dlhoročnej histórii školy.

Veľa známych absolventov

Z lavíc školy vyšli mnohí absolventi, ktorí našli uplatnenie po celom svete. Túto školu navštevoval biskup Ján Sokol, či terajší premiér Róbert Fico a poslanec NR SR Pavol Goga. Študentom gymnázia na Ulici 17. novembra bol aj známy hokejista Miroslav Šatan.

Jedným z najznámejších absolventov danej školy je rozhodne Peter Doležaj, 33-ročný futbalista, ktorý reprezentoval Slovensko v tomto športe niekoľkokrát.

Môže vás zaujímať:

Toto VIDEO zaručene zlepší deň: Topoľčianski profesori sa teda neboja odviazať!

Foto: Staré Topoľčany

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM