Eva Viestová Rôzne

FOTO: Žiaci v lese? Správali sa ako zvieratá...

Na chate Dlhý diel nad Chyžným bolo poriadne rušno. Stretli sa tam žiaci základných škôl, medzi nimi i deti z Revúcej. Zo školy vyrazili do prírody v rámci zážitkového dňa. Čas si počas neho spestrili naozaj nevšednými aktivitami...

Dokopy žiaci až z 11-tich základných škôl si na náučnom chodníku zmerali svoje vedomosti a zároveň sa kopec nových dozvedeli. Lesný zážitkový deň si pre deti pripravili pracovníci a lesníci OZ Lesy SR v Revúcej, aby im sprostredkovali svoje bohaté skúsenosti z lesnej pedagogiky.

Akcie sa zúčastnili deti základných škôl z Revúcej, Lubeníka, Jelšavy, Ratkovej, Sirka, Gemera, Gemerskej Vsi, Tornale. Cieľom bolo, aby deti prostredníctvom všetkých svojich zmyslov vnímali les a všetko, čo ponúka.

[color=#cc3300]­[size=14]Deti súťažili bez učiteľov[/size][/co­lor] Na trase dlhej cca 1,2 km bolo pre nich pripravených 9 stanovíšť, na ktorých museli plniť rôzne zaujímavé úlohy, za ktoré dostávali body. Na trase si museli taktiež všímať a zapisovať všetko, čo do lesa nepatrí a zbierať si „materiál“ na vytvorenie obrázku, ktorý na konci lesníci ohodnotili bodmi.

[size=15][color=#cc3300]­Poznávali les zmyslami[/color][/si­ze] A čo všetko deti museli splniť : hľadali vrabce v tŕní, priraďovali, aká stopa patrí akému zvieratku, hmatom rozpoznávali kôru stromov, odhadovali priemer stromov. A tiež sa pokúsili správať ako zvieratká v lesoch – so zakrytými očami si hľadali potravu, ako to musí robiť zver v noci. A potom chuťou rozpoznávali, čo zjedli. Na rad prišli aj ďalšie aktivity. Žiaci sa vyhýbali autám rútiacim sa na nich na ceste, hľadali páry vo zvukovom pexese a na konci si otázkami preverili, čo sa na trase naučili. Deti so zanietením plnili všetky úlohy, zbierali kvety, šišky, konáriky a všeličo iné na záverečné obrázky.

[size=14][color=#cc3300]­Absolvovaním trasy sa zábava neskončila[/co­lor][/size] Po absolvovaní trasy bolo pre nich pri chate pripravených ešte niekoľko aktivít, aby si spestrili čas. Každé dieťa si mohlo vyrobiť búdku pre vtáčiky, alebo namaľovalo si vlastný balón, prípadne vyrobiť niečo z papiera. Na záver bol pre deti pripravený riadny kotlík guláša, ktorí s chuťou zjedli.

Víťaz mohol byť len jeden a najlepšie svoje zmysly využili deti zo Základnej školy I.B. Zocha v Revúcej, druhé boli deti z Tornale a tretie zo ZŠ Lubeník. Lesníci ale drobnosťami odmenili všetky deti. Počasie našťastie tiež vydržalo a tak všetci odchádzali plní dojmov a zážitkov z tejto úžasnej, výborne zorganizovanej ak­cie.

[size=15][color=#ff0000]­POZRITE SI FOTOGALÉRIU Z TEJTO AKCIE.[/color][/si­ze]

foto : Lesy SR, OZ Revúca

Lesny zazitkovy den
98
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM