Kornel Kubík Udalosti

História neumrela: Yu Party sa konala naposledy v Nitre

Pred moháčskou bitkou roku 1526 a samozrejme aj po nej, život poddaných na území dnešného Slovenska bol príliš ťažký. Domáca šľachta utiekla pred Turkami do severných oblastí Uhorska.

Ilustračný obrázok k článku História neumrela: Yu Party sa konala naposledy v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk

Turci obsadili tú čast Uhorska a nastala vojna. Keďže na vojnu bolo potrebné množstvo peňazí, boli uplatnené veľké nároky na poddaných, zvýšili sa dane a tak v podstate nedali sedliakom normálne žiť.

Turci prenikli aj na Slovensko a podmanili si mnohé časti tejto krajiny, ako sú Považie, Ponitrie, Pohronie, ale aj pevnosti Modrý Kameň, Drieňová. Prítomnosť Turkov trvala vyše sto päťdesiat rokov. Koncom 17. storočia po dobíjaní Habsburskej monarchie sa Turkom už tak dobre nedarilo. Niekoľko po sebe nasledujúcich porážok znamenal koniec ich nadvlády na území Uhorska. Kvôli tomu sa presunuli na juh.

Po odchode Turkov nastáli iba horšie časy.. Zemepáni chceli dohoniť to čo zameškali, tak neustále využívali poddaných.. Len rob, rob a rob od rána do svitu. V roku 1697 sa uskutočnilo povstanie.

O sedem rokov neskoršie nastalo ešte jedno, dôležitejšie a väčšie povstanie na čele s veľmožom Františkom Rákoczim II., ktoré sľubovalo oslobodenie z poddanstva. Predpokladane, nakoniec sa im to až tak harmonický nepodarilo. Po tom konaní sa zvýšili dane v podstate na všetko, ako sú cirkevná, stoličná, štátna a vojenská daň.

V rokoch od 1715–1716 niektoré časti Slovenska postihla neúroda. Ľudia zomierali od hladu a tiež sa šírili aj epidémie. V tej biede ľudí postihol nápad, aby šli preč z toho miesta, kde žili horšie ako psi. Začali sa sťahovať na juh, lebo tam zemepáni mali väčší záujem o poddaných.

Tak v juhovýchodnej častí dnešného Maďarska, v Békešskej oblasti, vznikla väčšia koncentrácia slovenského obyvateľstva, a tak sa tu vytvoril ďalší, békešský ostrov slovenského osídlenia. Sťahovanie neskončilo iba na tom. Prišli na Panónsku nížinu, za účelom vyživiť seba a svoju rodinu.

História neumrela… Slovenské komunity sú ešte vždy v Srbsku, a najmä v nasledovných dedinách: Aradáč, Báčsky Petrovec, Binguľa, Biele Blato, Erdevík, Kulpín, Hložany, Padina, Pivnice, Selenča, Vojlovice a iné.

Kvôli väčšiemu záujmu zahraničných Slovákov o štúdium na Slovensku sa udalosť Yu Party koná intenzívnejšie po sebe už niekoľko rokov, v Nitre a v Bratislave.

Prečo sa takto volá tento žúr? YU, lebo primárnou ideou bolo stretnutie ľudí zo štátov bývalej Juhoslávie, medzi ktorými dnes patrí Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Macedónsko, Srbsko, Slovinsko, Čierna Hora a Kosovo. Môž tam najsť črty, ktoré charakterizujú ex Juhosláviu, ako sú piesne a nápoje.

Naposledy sa takáto party konala 19. októbra vo VinylMusic Pub v Nitre. O termíne nasledovnej zábave budú poskytnuté informácie iba na základe prejaveného záujmu ľudí. Návštevníci napovedali o tom, ako to bola nezabudnuteľná skúsenosť, kde sa môž zabaviť medzi enormnou kvantitou ľudí a zároveň aj stretnúť zo známymi, ktorí študujú na Slovensku. Samozrejme, že návštevníkmi nie sú ľudia, iba z bývalej Juhoslávie. Prichádzajú sem aj ľudia z Číny, Peru, Španielska, Ukrajiny, taktiež tí, ktorí žijú alebo študujú na Slovensku.

Neustále sa zabávaj, rob chyby, nekonečne sa smej, rob vecí, z ktorých máš strach! Fakt je, že si iba raz mladý…

Foto: Andrea Pindrić, Organizátor: Jaroslav Benik, Text: Marína Valenćíková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM