Univerzity

Košická univerzita medzi akademickou špičkou: Jej unikátne implantáty nahradzujú časti ľudského tela

Výsledky výskumu vedcov z Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) sú skutočne unikátne. Implantáty, ktoré nahradzujú niektoré časti ľudského tela, i výskum získavania a spracovania zemských zdrojov patria medzi ich najvýraznejšie úspechy.

Ilustračný obrázok k článku Košická univerzita medzi akademickou špičkou: Jej unikátne implantáty nahradzujú časti ľudského tela
Zdroj: TASR

Vďaka 31 projektom, na ktoré získala TUKE od Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ financie vo výške 58,7 milióna eur, sa zaradila do Európskeho výskumného priestoru, informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Obnova technickej infraštruktúry

Atraktivita a zviditeľnenie sú podľa rektora TUKE Antona Čižmára dva najdôležitejšie prínosy eurofondov programového obdobia 2007–2013. Univerzita ich využila aj na obnovu technickej infraštruktúry a dnes sa môže pýšiť ojedinelým vzdelávaním pomocou modernej streamingovej technológie. „Vďaka modernej videokonferenčnej miestnosti sme sa dostali do akademickej špičky. V súčasnosti máme v rámci severoamerických štátov napojenie na viac ako 200 univerzít,“ uviedol rektor.

Keďže TUKE je v mnohých odboroch jediným centrom vedy, výskumu a vzdelávania na východe Slovenska, 18 projektov bolo zameraných na prenos poznatkov do praxe. Ich výsledky sú už dnes využiteľné v automobilovom priemysle, ale aj v priemysle bielej techniky a v medicíne. Príkladom je laboratórium počítačovej tomografie, ktoré je vybavené špičkovým zariadením.

Implantáty šité na mieru

„Počítačová tomografia je diagnostický systém, ktorý pracuje podobne ako röntgenový systém – je to vlastne zisťovanie vnútorných chýb materiálu alebo súčiastok bez toho, aby sme deštruovali či už súčiastku alebo zariadenie. V súčasnosti máme zrealizovaných 13 implantátov z titánu, ktoré nahradzujú niektoré časti ľudského tela a boli vyvinuté aj vďaka tomuto zariadeniu,“ vysvetľuje rektor.

Šesť unikátnych riešení dosiahol univerzitný tím v oblasti výskumu získavania a spracovania surovín zo zemských zdrojov. Slovensko je relatívne bohaté na nerastné suroviny, či už je to magnezit, vápenec alebo mastenec. Budúcnosť fakúlt v novom programovom období vidí rektor práve v transfere technológií do praxe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM