Udalosti

Košické gymnázium ovládnu roboty: Kto z nich nakoniec zvíťazí?

V piatok si to v Košiciach rozdajú mladí konštruktéri robotov na piatom ročníku súťaže RBA (Robotický Battle na Alejovej). Získať víťazstvo v troch kategóriách sa pokúsi 27 družstiev zo základných a stredných škôl z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Košické gymnázium ovládnu roboty: Kto z nich nakoniec zvíťazí?
Zdroj: TASR

V konštrukcii modelov robotov bude v piatok súťažiť na Gymnáziu Alejová v Košiciach 27 družstiev zo základných a stredných škôl. Piaty ročník súťaže má za cieľ popularizáciu robotiky a informatiky na školách.

Zúčastnené tímy budú súťažiť už tradične v troch kategóriách. V prvej s názvom Vlastný model – Model z praxe je úlohou postaviť čo najzaujímavejší model s ľubovoľnou tematikou, ktorý však musí zaujať porotu. „Hodnotí sa vzhľad, konštrukcia, kreativita, funkčnosť, ale aj program a vlastná práca,“ hovorí organizátor súťaže Peter Kovács.

Druhá kategória RobotSolve kladie pred súťažiacich úlohu postaviť model, ktorý spĺňa vopred stanovené podmienky podľa konkrétneho zadania. Napríklad vlani bolo úlohou zmierniť dôsledky rádioaktivity, v roku 2012 zabrániť povodniam a minimalizovať ich následky. Tohtoročné zadanie má názov Zlatá horúčka a súťažiaci budú musieť vyriešiť všetky problémy, ktoré sa vyskytli v bani. Pre najšikovnejších je pripravená aj bonusová časť úlohy, ktorú sa dozvedia až na súťaži a jej zrealizovaním môžu získať ďalšie body.

„V tretej kategórii Racing je potrebné skonštruovať čo najrýchlejšie a najobratnejšie robotické auto, ktoré bude schopné zdolávať rôzne prekážky na trati. Celá kategória má formu pretekov a vyhráva družstvo, ktoré prejde originálnu trať za najkratší čas a splní pri tom všetky podmienky,“ uviedol Kovács. Samostatne sa bude hodnotiť aj technické zhotovenie modelu. Súťaž sa bude konať v telocvični gymnázia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM