Alexandra Kolínská Univerzity

Košický študent zaujal až v Kazachstane: Navrhol dom pre extrémne podmienky!

Cenný úspech získal na medzinárodnej študentskej architektonickej súťaži v kazašskej Astane Tomáš Boroš z Technickej univerzity Košice (TUKE). Svojím invenčným riešením si vyslúžil prvé miesto v kategórii špeciálna cena poroty.

Ilustračný obrázok k článku Košický študent zaujal až v Kazachstane: Navrhol dom pre extrémne podmienky!
Zdroj: TASR

Tohtoročným zadaním súťaže Isover Multi Comfort House Students Contest 2015 bola príprava vízie obytnej zóny v pasívnom štandarde pre hlavné mesto Kazachstanu. Astana je pritom druhým najchladnejším hlavným mestom na svete, ktoré navyše čelí veľkým teplotným extrémom.

Prostredie s uleteným štýlom

„Vytvoril som dva priestory s vnútornou zeleňou a krytým priestorom uprostred. Nechcel som vytvoriť dom, ktorý usadím na pozemok. Snažil som sa vytvoriť mesto,“ hovorí študent 6. ročníka na Fakulte umení TUKE. Dodáva, že kým do Astany prišiel, myslel si, že jeho projekt rieši najmä klimatické podmienky. „Až po príchode do mesta som si uvedomil, že moja vízia zapadá do prostredia aj svojím uleteným štýlom,“ zhodnotil Boroš.

V Astane na konci mája počas troch dní súťažilo 51 študentov z 20 krajín Európy a Ázie. Do národných kôl sa pritom prihlásilo 1300 študentov z viac ako 90 univerzít.

Extrémne výkyvy teplôt

Pri zadaní sa na jednej strane museli popasovať s extrémnym podnebím územia, keďže teploty sa v Astane pohybujú v rozmedzí od –52 do +42 °C, čo kladie na pasívny štandard vysoké nároky. Na druhej strane museli brať do úvahy futuristickú architektúru. Astana, rovnako ako napríklad Brazília či Canberra, vznikla prakticky z ničoho, respektíve z vôle kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Celková koncepcia územia je dielom japonského architekta Kišó Kurokawu, mnohé kľúčové budovy však navrhoval ateliér Normana Fostera z Veľkej Británie. Územie, ktoré študenti v zadaní riešili, je súčasťou komplexu, v ktorom sa bude konať medzinárodná výstava EXPO 2017.

„Cieľom zadania bolo vytvoriť komfortné bývanie, ktoré bude brať do úvahy drsné klimatické podmienky,“ priblížil Vladimír Balent, projektový manažér spoločnosti Isover a koordinátor súťaže na Slovensku.

Multikomfortný dom v extrémnych podmienkach

Podľa vedúceho katedry architektúry na TUKE Juraja Kobana je súťaž výbornou príležitosťou pre študentov aj pedagógov, ako získať prehľad o rôznorodých prístupoch výučby. Tento rok išlo aj o mimoriadne zaujímavú tému, keďže navrhnúť multikomfortný dom v reálnych a extrémnych podmienkach je veľkou výzvou. „Súťaž Isover Multicomfort House Student Contest je výborným príkladom toho, ako nadnárodné spoločnosti môžu viesť dialóg so študentmi o témach, ktoré sú dnes zásadnými výzvami udržateľného rozvoja,“ myslí si Koban.

Tomáš Boroš sa na súťaži zúčastnil druhý rok po sebe. Cena ho veľmi potešila, ešte viac ho však podľa jeho slov potešili slová porotcu, ktorý mu ju odovzdával. Povedal: ‚Verím, že príde čas, keď budeme všetci natoľko dospelí, že začneme znova čítať rozprávky.‘ Vystihol to dokonale. „Detskosť, nevinnosť a priamočiarosť sú presne tie vlastnosti, do ktorých chcem dospieť,“ povedal úspešný študent. Medzinárodná súťaž je podľa neho dobrou príležitosťou vyskúšať si schopnosť prezentácie v cudzom jazyku, porovnať si svoju prácu so študentmi vo svete a vypočuť si mienku svetových špičiek z architektúry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM