Jaroslav Dodok Kultúra

Mladí tanečníci ukázali svoj talent. Dojali publikum

Zemplín i samotné mesto Sobrance sú známe svojimi dlhoročnými tradíciami, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj folklór. Aj folklórny súbor Sobrančanik je neodmysliteľnou súčasťou mesta a v týchto dňoch oslavuje krásnych 10 rokov od svojho založenia.

Bol raz jeden Sobrančanik…[/si­ze][/color]

Už v roku 2002 skrsla v hlave Mgr. Slávky Bajuzovej myšlienka zriadiť nejaký detský súbor, v ktorom by sa stretávalo množstvo talentovaných detí a mládeže a boli tak jediným súborom svojho druhu v meste Sobrance. V spolupráci s II. Základnou školou v Sobranciach sa tak nápad premenil na skutočnosť a desiatky mladých talentovaných žiakov začalo tvrdo nacvičovať, aby raz mohli vystúpiť pred veľkým publikom.

[blockquote]Časom všetkého pribúdalo. Tanečníkov, tancov, nápadov, a tak sa folklórny súbor vybral na dlhú trať svojich vystúpení, na ktorej je až dodnes. Tréma postupne opadávala každým ďalším predstavením a všetci si časom vypestovali lásku k ľudovým tancom.[/bloc­kquote]

Tanec aj o tvrdej drine[/size][/co­lor]

//„Nebolo to vždy ľahké, ale sme super tím a dokážeme sa navzájom povzbudiť a podporiť.“ //spomína si tanečník Marián. O tom, koľko driny a práce je za každým tancom vie aj choreografka Adriana Varcholová, ktorá bola pri zrode tancov i všetkých úspechov.

Folklórny súbor Sobrančanik sa stal neodmysliteľnou súčasťou rôznych akcií mesta. Okrem toho sa prezentoval na mnohých iných predstaveniach v okolí, svoj program predstavil aj za hranicami Slovenska, a to v poľskom Ciesanowe či Lubaczowe.

Sobrančanik ako srdcová záležitosť[/si­ze][/color]

Program „Ľem še bečeľujme“ bol vyvrcholením 10. výročia od vzniku FS. Na predstavení tancovali aj tí najmenší, starší tanečníci predviedli taktiež množstvo krásnych tancov. Predstavili sa aj samotná choreografka Dominika Obitková a Radovan Pastyrik, ktorí sú už neodmysliteľnou súčasťou súboru od jeho začiatkov.** „Aj keď je mnohokrát náročné, najmä s tými najmenšími deťmi, som rád, že môžem byť súčasťou tohto súboru a môžem spokojne potvrdiť, že Sobrančanik je moja srdcová záležitosť.“** priznáva choreograf Rado.

Program zožal veľký úspech a dojaté boli nie len staré mamy a rodičia, ale i samotní tanečníci spolu so zakladateľkou súboru.** „Vystúpenie som si užívala od začiatku do konca. Malo to energiu a tancovala som s neuveriteľnou radosťou!“** hovorí tesne po vystúpení Martina, ktorá je členkou súboru taktiež od jeho začiatkov.

10 rokov tanca [/size][/color]

[blockquote]// „V súbore tancovalo už vyše 70 detí, mladých chlapcov a dievčat a som skutočne šťastná, že už 10 rokov sa spoločne stretávame a prezentujeme to, čo aj milujeme – ľudové tance.“// dojatá zakladateľka súboru Mgr. Slávka Bajuzová po programe skutočne nenachádza slov a objíma svojich tanečníkov.[/bloc­kquote]

A čo dodať na záver? Súboru Sobrančanik prajeme všetko najlepšie, veľa nápadov, trpezlivosti a ďalších (aspoň) 10 rokov. No najmä radosť z tanca a lásku k folklóru, ktorá udržiava súbor stále spolu.

Taktiež si nezabudnite pozrieť aj našu fotogalériu, ktorá vyjadruje pohyb a rezkosť tanca.

student24/Laura Kellöová foto: Maros Mitro

tanec
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM