Jaroslav Dodok Rôzne

Monitor bol primeraný, zhodujú sa učitelia

Testovanie 9, ktoré preveruje znalosti deviatakov z matematiky a slovenčiny, bolo tento rok primerané. Zhodli sa na tom učitelia z viacerých oslovených škôl. V základných školách sa monitor písal v stredu (14.3.).

„Myslím, že tento rok nebol monitor extrémne náročný. Bolo si však treba veľmi pozorne prečítať texty, lebo boli veľmi podobné odpovede,“ povedala pre TASR riaditeľka bratislavskej Základnej školy (ZŠ) Alexandra Dubčeka Eleonora Goalisová. Podľa zástupkyne riaditeľa ZŠ Tbiliská v Bratislave Alžbety Sásikovej sa učitelia aj žiaci zhodli na tom, že testovanie sa vrátilo k takému typu úloh, aké deti v škole precvičujú.// „Neboli tam chytáky ako v minulom školskom roku,“// dodala.

Učiteľka Gabriela Karabová z bratislavskej ZŠ s MŠ Sibírska tvrdí, že deviatakom sa v porovnaní s vlaňajškom zdala zložitejšia slovenčina. V teste bolo podľa učiteľky Lucie Nogovej z rovnakej školy viac úloh zameraných na prácu s textom, pričom v teste bolo omnoho menej literatúry.

Testy okrem deviatakov tento týždeň trápia aj maturantov. V stredných školách totiž prebiehajú písomné maturity. V utorok (13.3.) začali maturanti so slovenčinou, v stredu (14.3.) nasledovali cudzie jazyky a dnes matematika. Pedagógovia oslovených stredných škôl tvrdia, že sa v testoch našli aj diskutabilné úlohy. Podľa koordinátorky maturít v bratislavskom Gymnáziu na Ulici Ladislava Sáru Zuzany Piknovej sa v teste zo slovenčiny vyskytli dve úlohy a v angličtine jedna, nad ktorými si učitelia lámali hlavu pri oprave.

Zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy na Svätoplukovej v Bratislave Elena Rybárová si myslí, že testy by sa práve preto mali odskúšať na menšej vzorke, aby sa „vychytali“ takého nejednoznačné otázky a ich riešenia. Problém testov vidí aj v dlhých ukážkach, ktorých prečítanie a porozumenie žiakom zaberie veľa času. „Možno pre gymnazistov je to lepšie, ale v stredných odborných školách je to veľký problém,“ uviedla Rybárová s tým, že je veľmi zložité primäť v dnešnej dobe mladých ľudí k čítaniu.
Písomné maturity uzavrie v piatok (16.3.) maďarčina a ukrajinský jazyk.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM