Kornel Kubík Rôzne

Niekde sa darčeky dávajú za komín, inde do topánok: Takto sa slávia Vianoce v Európe

Nie všade darčeky pod stromček prinesie Ježiško a nie všade na štedrovečernom stole nájdete kapustnicu. Pripravili sme si pre vás prehľad vianočných zvykov a tradícií v európskych štátoch a znenia priania „Veselé Vianoce!“ v danom národnom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku Niekde sa darčeky dávajú za komín, inde do topánok: Takto sa slávia Vianoce v Európe
Zdroj: Webnoviny.sk

Prečítajte si, ako sa slávia Vianoce vo vašej obľúbenej krajine.

Belgicko – Vrolijk Kerstfeest!

Deti veriacich rodičov v Belgicku čakajú na Vianoce Svätého Mikuláša, v tých neveriacich rodinách je to Santa Klaus. Pred večerou sa rodiny chodia korčuľovať na rybníky alebo sa zúčastnia pivného festivalu v Essene, na ktorom sa podávajú zimné druhy piva. Pre tých, čo majú menšie deti je veľkým lákadlom aj Festival ľadových sôch v Bruggách. Počas štedrovečernej večere na stoloch v Belgicku nájdete špeciálny chlieb, ktorý má tvar jahniatka.

Bulharsko – Čestita koleda!

Bulhari si Vianoce užívajú až do Troch kráľov. Vianočné darčeky dostanete od Deda Koleda v noci z 24. na 25. decembra. Základom každej rodiny je vianočný stromček a darček si Bulhari pod ním nájdu aj na Troch kráľov. Tradičné vianočné menu na Štedrý deň pozostáva z piatich až siedmich bezmäsitých jedál. Základ tvorí šošovica, fazuľa, kapusta a ryža. Zo sladkých jedál nájdete na stoloch koláč s názvom banica, ktorý sa podobá slovenskej štrúdli. Je zo sladkého kysnutého cesta a je v ňom tvaroch a syr.

Cyprus – Kala Chrostouyenna!

Vianoce si na Cypre užijete od 24. decembra do Troch kráľov. Deti sú musia na darčeky počkať až do Nového roka a ráno im ich prinesie Ai-Vasilis. Ten požehná koláč s mincou uprostred a vypije pohár vína, ktorý gazdiná položila pod stromček. Keď ráno deti vstanú a nájdu darčeky, tak zjedia kúsok z koláča a ten, kto nájde vo svojom kúsku torty mincu, tak bude mať celý rok šťastie. Za sväté a sviatočné jedlo sa na Cypre považuje bravčové pečené mäso.

Dánsko – Glaedelig Jul!

Dáni sú známy tým, že počas Štedrého dňa zapaľujú sviečky všade, kde sa len dá. Nájdete ich na adventnom venci, na vianočných stromčekoch, na oknách, pri dverách, ale aj v kostoloch. Dáni si dávajú extra záležať na darčekoch. Musia byť vtipné a musia vystihovať človeka, ktorému ho dávate. Balia ich najmenej do dvadsiatich vrstiev škatúľ či vianočného papiera. Menu na štedrovečernom stole tvorí 12 chodov, ktoré symbolizujú 12 mesiacov roka. Pochutíte si na: husacine, kačacine, bravčovom pečenom s červenom kapustou, teplej šunke, treske, pivnom a pšeničnom chlebe, horúcej ryži poliatej mliekom. Ako dezert sa podáva ryžový nákyp s mandľami.

Fínsko – Hauskaa Joulua!

Darčeky v severskej krajine nosí Santa Klaus, ktorého volajú aj veľký Ukko a pochádza z Laponska. Je to ujo s dlhými bielymi fúzami až po pás, na hlave má červenú čiapku so zvončekom a nosí červený kabát. Jeho spoločníkmi sú piadimužíci. Stromčeky vo Fínsku siahajú až po strop a okolo nich sa sústreďuje celé vianočné dianie. Stromček je celý biely, aby pripomínal zasnežené stromčeky v lesoch. Počas večera si pochutíte najmä na rybích plackách so zemiakovou kašou a zemiakovým šalátom, varenej šunke, nakladaných rybách či zázvorových koláčikoch.

Francúzsko – Joyeux Noel!

Darčeky deťom do topánok a čižiem dáva vianočný duch Pére Noel, ktorý chodí celý v bielom. Jeho protivníkom je Pére Fouettard, ktorý dáva dobrým deťom darčeky a zlým uštedrí pár rán po zadku. V celom Francúzsku sú rozšírené živé jasličky, na ktoré sa chodia počas celého dňa všetci pozerať. Menu sa skladá z dvanástich chodov. Jedia sa ustrice, biele klobásky, slimáky, rybia polievka, pečený moriak s gaštanovou plnkou, kurčatá so zeleninovým šalátom či pečená hus. Nechýbajú ani škeble, kaviár, losos, obaľované žabie stehienka. Na stole nechýbajú ani sladké dobroty. Pri celej večeri popíjajú víno a calvados (jablčná pálenka).

Holandsko – Vrolijk Kerstfeest!

Vianoce sa oslavujú 25. decembra, kedy deti dostanú pod stromček darčeky, ktoré im tam necháva dedo Sinter Klaas. Ten podľa tradície prichádza na bielom koni zo Španielska. Holandské deti dostávajú prvé darčeky už 6. decembra do špeciálne pripravených drevákov. Obľúbeným jedlom je pečený králik s brusnicami.

Írsko – Nollaig Shona Dhuit!

Na britskom ostrove počas vianočných sviatkov nájdete veľké množstvo sviečok, ktoré sú umiestnené v zelených dekoráciách. Jasličky sú pre kresťanské Írsko tradičné a nájdete ich takmer v každom dome. Po štedrovečernej večeri gazdiná na stôl vyloží chlieb a mlieko pre Jozefa, Máriu a Ježiška a vchodové dvere zostávajú pootvorené na dôkaz pohostinnosti.

Nemecko – Froehlichte Weihnachten!

Pred Vianocami dostávajú deti adventný kalendár, z ktorého si každý deň počas 24 dní vyberajú sladkosť a pripravujú sa na Štedrý deň. Darčeky v Nemecku nosí Ježiško, ale aj vianočný duch Weinachtsmann, ktorý má ryšavé fúzy a bradu. Na stoloch nájdete pečenú hus, sladké ovocné kompóty, kačky či morku. Na severe ľudia obľubujú klobásu a zemiakový šalát. V Bavorsku nechýba na stole ryba. Ako dezert sa podáva ovocný závin či ovocný šalát s príchuťou šampanského či likéru.

Poľsko – Wesolych Swiat Bozego Narodzenia!

Oslava Vianoc je podobná ako u nás na Slovensku. Obľúbenou činnosťou detí je vyzeranie prvej hviezdy na oblohe – biblickej betlehemskej hviezdy. Keď sa zjaví, tak rodina si môže zasadnúť k štedrovečernému stolu. Darčeky nosí Ježiško. Pri stole nájdete vždy o jeden príbor navyše, aby si hostiteľ mohol uctiť náhodného návštevníka. Na Štedrý deň Poliaci dodržiavajú pôst. Podáva sa dvanásť chodov. Najskôr sa servíruje poľský boršč alebo polievka s názvom źurek, čo je zatrepaná hríbová polievka. Večeri dominuje ryba a víno. Nesmie chýbať mleté mäso v rôsole, či pečený moriak. Podávajú sa aj makové pupáky osladené mliekom, hrozienkami a cukrom.

Portugalsko – Feliz Natal!

Consoda, sviatok, ktorý oslavujú Portugalci sa začína už ráno na Štedrý deň. Na stôl sa prestiera a servíruje aj pre duše zosnulých členov rodiny. Veria, že im tento skutok prinesie v ďalšom roku šťastie. Štedrý deň je v Portugalsku normálnym pracovným dňom a jediným voľným dňom je 1. sviatok vianočný. Ježiško prinesie pre deti darčeky v Štedrý deň, ale až neskoro v noci. Na druhý deň hľadajú darčeky skryté za komínom alebo v kozube. Tradičným vianočným jedlom je treska, ktorú kúpia Portugalci sušenú a pred Štedrým dňom ju niekoľko dní máčajú vo vode. Ako dezert sa podáva kráľov koláč, v ktorom sa nachádza kandizované ovocie a cukrová poleva.

Rakúsko – Froehliche Weihnachten!

Rakúšania patria k tým národom, ktoré Vianoce jednoducho milujú. Dlhé týždne predtým sa pripravujú na narodenie Ježiša Krista, vypekajú rôzne cukrovinky a pripravujú vianočné ozdoby na stromček. Každý z členov rodine pripraví aspoň jeden darček vlastnoručne. Deti s radosťou čakajú celý večer na zvuk zvončeka, ktorý oznamuje, že si môžu ísť po darčeky, ktoré nájdu pod stromčekom. Všetky darčeky rozbaľuje hlava rodiny. Otec označuje aj to, ktorý kto dostane. Na stole v rakúsku najčastejšie nájdete ryby, bravčové rezne, zajaca či sladkú kukuričnú kašu s hrozienkami a jablkami a poliatu čerešňovým likérom.

Španielsko – Feliz Navidad!

Oslavy Vianoc prebiehajú v znamení spevu, hudby a tanca. Všade sa tancuje a spieva. Rodiny sa schádzajú v dome rodičov, jede rok v dome rodičov ženy, druhý rok v dome rodičov muža. Všetci pomáhajú pri príprave večere. Tá sa podáva až okolo desiatej hodiny večer a končí sa až hlboko v noci. Najmenší člen rodiny a polnoci položí Ježiška do jasličiek. Darčeky sa rozdávajú až na Troch kráľov a nenájdete ich pod stromčekom, ale v topánkach. Španieli ako hlavný hod podávajú baranie, jahňacie alebo kozľacie mäso s množstvom zeleniny, ovocia a vínom.

Švédsko – God Jul!

Vianoce sú vo Švédsku oslavami svetla. V každej domácnosti stojí na čestnom mieste trojramenný svietnik so sviečkami. Nepoužívajú sa elektrické sviečky. Stromček sa zdobí až na Štedrý deň. Vianočné darčeky roznáša trpasličí starček Jultombe a vhadzuje ich otvoreným oknom. Občas sa tento starček zamení za vianočného capa. Vo Švédsku si počas štedrej večere pochutnáte na sušenej treske v bielej omáčke, teplej šunke so zeleným hráškom. Špecialitou je varená hnedá fazuľa so slaninou a zapečená v cibuli. Na stole nájdete aj moriaka, rebierka, karbonátky či slede. Zo sladkých jedál sú to napríklad perníky, ryžová kaša so smotanou či ryžový nákyp.

Taliansko – Buone Feste Natalizie!

Vianoce v Taliansku takmer vôbec nie sú také ako u nás. Na uliciach nezbadáte, že by bol Štedrý deň. Hlbokým zážitkom je polnočná svätá omša vo Vatikáne v Bazilike sv. Petra. Vianoce sa začínajú až na 1. sviatok vianočný po pápežovom požehnaní Urbi et Orbi. Darčeky nenosí Ježiško ani Santa Claus. Tie im prinesie až 7. januára trojkráľová čarodejnica, ktorá je zlá a škaredá a volá sa La Befana. Na slávnostne prestretom stole nechýba v Taliansku pečené jahňa či moriak, datle, figy a vianočka.

Veľká Británia – Merry Christmas!

V Británii je hlavným vianočným sviatkom 25. december. Častým zvykom je pobozkať sa pod vetvičkou imela, či vystavovať vianočné pohľadnice na rímsku kozubu. Santa Claus prinesie darčeky v noci z 24. na 25. decembra a vstupuje do domu komínom. Klasickým jedlom, ktoré sa na štedrovečernom stole vo Británii podáva je plnená sliepka, hus alebo moriak a ako dezert sa podáva vianočný puding.

Student24/Simona Ivančáková, Ilustračné foto: Vianočné trhy vo Francúzsku, webnoviny.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM