Monika Obrtalová Rôzne

Niektoré školy sú kvôli chrípke zatvorené

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici zaznamenali v 7. kalendárnom týždni tohto roku v porovnaní s uplynulým týždňom o necelé percento vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení a o 13 percent vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení. Potvrd

Tentoraz údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 65 percent pre deti a dorast a 52 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má výskyt týchto ochorení však klesajúci trend – výskyt ARO je nižší o 16,5 percent a chrípkových ochorení je nižší až o tretinu. Z dôvodu výskytu sezónnej chrípky sú momentálne uzavreté v okrese Lučenec dve materské školy – v Boľkovciach a v Málinci a v okrese Rimavská Sobota Základná škola Cakov s vyučovacím jazykom maďarským a Základná škola Kráľ s vyučovacím jazykom slovenským.

V porovnaní so 6. kalendárnym týždňom sa z 4,8 na 4 percentá znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (155 prípadov), zápalmi stredného ucha (80) a v 72 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – až 8,4 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva seniorov nad 60 rokov, 5,7 percent komplikácií je medzi deťmi základných škôl od 6 do 14 rokov. Približne rovnaký počet komplikácií je adolescentmi a seniormi, najmenej komplikovaných prípadov ochorení z ARO je u najmladšej vekovej skupiny od 0 do 5 rokov.

V 7. kalendárnom týždni tohto roka evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 7624 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 2062 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 1182 prípadoch, čo je chorobnosť 320 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 1126 prípadov. Nasleduje okres Rimavská Sobota (967) a Banská Bystrica ( 912 prípadov. Najnižší výskyt ARO s 97 chorými je v okrese Krupina. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Veľký Krtíš, Revúca, Lučenec a Banská Bystrica. Z hľadiska veku ochorenia na ARO najviac postihujú vekovú skupinu žiakov základných a stredných škôl, najmenej kategóriu ekonomicky činného obyvateľstva.

Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihujú 6 až 14-ročné deti, približne rovnako sú na tom aj najmenší od 0 do 5 rokov, ale aj adolescenti. Najnižší výskyt chrípky je opäť medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Epidemiológovia opätovne upozorňujú, že tieto ochorenia by ľudia nemali podceňovať a každé chrípkové a chrípke podobné ochorenie by mali vyležať a adekvátne liečiť pod dozorom lekára. Chrípka je totiž závažné, vírusové, vysoko nákazlivé ochorenie, ktorého pôvodcom je chrípkový vírus, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v sekréte dýchacích ciest a vylučuje sa pri rozprávaní, kašľaní a kýchaní. Inkubačná doba, teda doba, ktorá uplynie od preniknutia choroboplodných zárodkov do objavenia sa prvých príznakov ochorenia je 1–3 dni.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM