Rastislav Búgel Univerzity

Novinky v univerzitnom viváriu: Pribudli žaby, jašterice i užovky

Skvelá správa pre milovníkov zvierat a prírody! Do vivária Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pribudli nové druhy živočíchov.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v univerzitnom viváriu: Pribudli žaby, jašterice i užovky
Zdroj: TASR

Osem žiab – pralesničiek zlatých a pralesničiek farbiarskych a po jednom chovnom páre jašteríc tangerských a užoviek mexických dala viváriu v rámci zahraničnej spolupráce Zoologická a botanická záhrada v Plzni, informovala Renáta Chosraviová z SPU.

Vivárium, ktoré je súčasťou Botanickej záhrady SPU, slúži prioritne na účely ochrany vybraných a chránených druhov živočíchov. V súčasnosti je v ňom umiestnených 230 zvierat 73 druhov, väčšinu tvoria plazy.

Oba druhy pralesničiek pochádzajú z dažďových pralesov južnej Ameriky a sú zaradené v Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín CITES. „Pohlavie sa im zatiaľ nedá určiť, ale veríme, že v oboch skupinách sa vytvorí aspoň jeden chovný pár,“ povedal Róbert Kirchner z vivária. Podľa jeho slov sú tieto drobné obojživelníky čoraz obľúbenejším druhom chovaným vo viváriách, pretože sú krásne svojou farebnosťou a fascinujúce svojím správaním.

Zaujímavé jašterice

Z plazov do vivária pribudol jeden mladý chovný pár jašteríc tangerských a chovný pár užoviek mexických. Jašterice tangerské pochádzajú zo severnej Afriky – Maroka a Tuniska, v dospelosti dorastajú do dĺžky 60 centimetrov. Užovky mexické s krajinou pôvodu Belize, Guatemala, Honduras, Nikaragua a Mexiko dorastajú maximálne do dĺžky 150 centimetrov.

Budú lákadlom

Všetky nové druhy prešli povinnou karanténou v zázemí a sú umiestnené v zrekonštruovanej expozičnej miestnosti. „Vďaka svojej farebnosti a dennej aktivite budú jedným z lákadiel pre študentov a návštevníkov vivária. V procese teoreticko-praktickej výučby získajú naši študenti nové poznatky a vďaka odborným pracovníkom aj potrebné informácie, ktoré budú môcť využívať priamo v praxi,“ skonštatoval Kirchner.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM