Jaroslav Dodok Univerzity

OBRAZOM: Nadané deti prednášali vysokoškolákom

Na pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove sa uskutočnila prezentácia činností a aktivít žiakov z tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním pod názvom Nadaní štvrtáci prednášajú vysokoškolákom.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Nadané deti prednášali vysokoškolákom
Foto: Jaroslav Dodok

O živote v Amerike, či o ultraľahkých lietadlách

Žiaci školy priblížili študentom, pedagógom aj hosťom témy, o ktorých hovorili počas týždňa netradičných foriem vyučovania. Z ich rozprávania, ktoré bolo obohatené aj prezentáciou, sa študenti dozvedeli niečo o živote v Amerike referovaním priamo v angličtine, funkcii, právomociach, organizačnej štruktúre MsÚ aj o činnosti prednostky MsÚ.

Nemenej zaujímavou témou boli aj ultraľahké lietadlá Viper SD-4, ktoré sú vyrábané priamo v Prešove. Z oblohy sme zlietli v ďalšej prezentácii na diaľnice a cesty, ktoré slúžia nám všetkým a dozvedeli sa niečo o ich výstavbe a konštrukcii, ale aj plánovaní dobudovania siete diaľnic na Slovensku.

11-ročný slovenský spisovateľ

Zaujala aj téma Prečo sa pri hudbe cítime príjemne, ktorá je tiež súčasťou kultúry a pri ktorej sme zotrvali aj prezentáciou prednášky pod názvom Divadlo je zábava, či rozprávaním o činnosti prešovského PKO. Umenie napĺňalo aj ďalšie minúty prezentácie, počas ktorých žiaci porozprávali zaujímavosti o pôsobení farieb na človeka, ale aj o tom, že obľúbenosť farby môže naznačovať osobnosť človeka. Obdiv vyvolala tiež informácia o najmladšom slovenskom spisovateľovi Christiánovi Ježíkovi, ktorý ako jedenásťročný napísal poviedku Každý máme svojho anjela. Tú si žiaci aj prečítali a o aktivitách mladého spisovateľa sa viac dozvedeli z videohovoru prostredníctvom internetu.

Netradičný vyučovací deň, o ktorom študentom hovorili, prebiehal v knižnici za prítomnosti prešovského spisovateľa Petra Karpinského, a na ktorý sa žiaci zodpovedne pripravovali a dielo tohto autora prezentovali prostredníctvom prezentácie, ilustrácií k jeho knihe a uplatnením vlastnej tvorivosti a fantázie pri vymýšľaní ich originálneho záveru jedného z príbehov.

Zážitok z podujatia nepokazila ani chrípka

Týždeň netradičných foriem vyučovania síce prerušili chrípkové prázdniny, ale iba na pár dni, a tak mohli žiaci porozprávať aj o ďalších naplánovaných aktivitách, počas ktorých sa dozvedeli niečo z oblasti medicíny, konkrétne o medicínskom a chirurgickom odbore nazývanom otorinolaryngo­lógia, v priamom prenose si pozreli ukážku takéhoto vyšetrenia a spoznali význam tohto odboru.

Vskutku vzácnym hosťom bol 93 ročný pán Ján Lazorík, národopisec a osvetový pracovník, ktorý naozaj netradične priblížil žiakom históriu nárečia regiónu Šariš podaním priamo v tomto nárečí, a tak si aj deti preverili znalosť prítomných tohto nárečia, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou minulosti obyvateľov regiónu.

Záverečnými príhovormi spestrili akciu hostia TNFV 2013 Ondrej Matej /riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo/ a Frederik Olšavský /Natur Area Centrum/, ktorí vyjadrili podporu nadaným deťom a presvedčenie v ďalšiu spoluprácu aj do budúcnosti.

Traja pátrači

Prezentovanie žiakov vyvrcholilo spomienkou bývalých štvrtákov, ktorí takýto týždeň prežili v minulom školskom roku a ktorý v nich zanechal nezabudnuteľné pocity. Tie sprostredkovali bohatými informáciami aj vysokoškolákom. Poslucháčom sa prihovorila aj piatačka Nina Mizeráková, ktorá porozprávala o svojej minuloročnej ročníkovej práci na tému Traja pátrači. Študenti tak dostali informáciu o tom, že nadaní žiaci sa v každom školskom roku venujú téme podľa vlastného výberu a počas roka vypracujú prácu, ktorú v závere roka prezentujú.

Prevažná väčšina nadaných žiakov sa v mimoškolskom čase venuje aktivitám, ktoré odzrkadľujú ich záujmy a tiež prispievajú k podpore a formovaniu ich prevažujúcemu záujmu v danej oblasti. Výnimkou nie je ani ďalší žiak našej školy Tomáš Čorej, ktorý navštevuje súkromnú základnú umeleckú školu a prednedávnom sa stal držiteľom ceny Slovenský detský Oscar 2013 v kategórii réžia a chlapčenský detský výkon pred kamerou 10–14 ročných. Jeho „herecký a režisérsky“ výkon zhliadli prítomní v krátkom filme pod názvom Tomáš Smoliar.

Zlatým klincom prezentácie žiakov bola úloha, ktorú si pripravili pre vysokoškolákov v podobe pracovného listu. Veríme, že pozorne počúvali a vypracovať úlohy pre nich nebude najmenší problém.

Stretnutie žiakov a študentov si získalo úspech a organizátori veria, že táto akcia uskutočnená v spolupráci s Pedagogickou fakultou nebola posledná.

Autor: Ľuboš Lukáč

OBRAZOM: Nadané deti prednášali vysokoškolákom
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM