Tlačové správy

Pekári z PENAM SLOVAKIA s piatym rekordom: Vianočný stromček z chlebového cesta, FOTO

Tohtoročný Svetový deň chleba, ktorý pripadá na 16. októbra, pekári PENAM SLOVAKIA oslávili opäť rekordom. Tentoraz vytvorili z chlebového cesta obrovský vianočný stromček. Darčeky, ktoré nechýbali pod stromčekom, venujú nitrianskemu Centru Slniečko.

Ilustračný obrázok k článku Pekári z PENAM SLOVAKIA s piatym rekordom: Vianočný stromček z chlebového cesta, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Eva Fúriková

Oslava Svetového dňa chleba rekordom sa v PENAMe stala už tradíciou. Po bochníku chleba (36 kg), chlebovej torte (35 kg), obloženom chlebíku (56 kg, dĺžka 241 cm, šírka 84 cm), puzzle mapy Slovenska (dĺžka 704 cm, šírka 335 cm), tento rok upiekli rekordný vianočný stromček z chlebového cesta. Aj týmto rekordom chcú pripomenúť tradíciu chutného slovenského chleba. Pekári z PENAM SLOVAKIA ho ročne upečú viac ako 25 miliónov kusov!

Ako každý rok, aj tentoraz upiekli pekári rekordný vianočný stromček v nitrianskej pekárni. „Naši pekárski majstri spotrebovali na prípravu stromčeka 154 kg múky, 3 kg soli, 1,8 kg droždia, 2,8 kg kvasu a 99 litrov vody. Na jeho príprave usilovne pracoval tím 14 skúsených pekárov 32 hodín. Cesto v najväčšej forme kyslo 90 minút a jednotlivé časti sa upiekli v peci za 90 minút,“ hovorí Zdenka Klimeková, manažérka prevádzky Nitra, ktorá na celý proces dohliadala.

Hoci do Vianoc ešte zostáva pár týždňov, pod stromčekom boli aj darčeky v podobe chutných produktov, ktoré sa pekári rozhodli venovať Centru Slniečko v Nitre. Nezisková organizácia pomáha deťom a obetiam domáceho násilia.

„Sme hrdí na to, že naši pekári si ako jediní na Slovensku pripomínajú Svetový deň chleba rekordom, a to už piaty krát. Pretože chlieb pre Slovákov vždy mal a má osobitný význam. Chlieb, to je domov, rodina, pohostinnosť. A nás, pekárov z PENAMu, teší, že ho už celé roky prinášame do slovenských domácností – ročne je to viac ako 25,5 miliónov kusov,“ konštatuje Peter Živický, country manažér spoločnosti PENAM SLOVAKIA.

REKORDNÝ VIANOČNÝ STROMČEK

• Výška 188 cm
• Šírka: 142 cm
• 18 poschodí

Skupine PENAM SLOVAKIA sa za trinásť rokov podarilo vybudovať pozíciu jedného z najväčších zamestnávateľov v oblasti pekárskej výroby na slovenskom trhu. S piatimi pekárňami a  tromi mlynmi dáva prácu dovedna 1 250 ľuďom. Do modernizácie mlynov a pekární za toto obdobie investovali viac ako 27 mil. €. Skupina patrí do koncernu Agrofert.

Spoločnosť PENAM SLOVAKIA patrí medzi pekárne sledujúce požiadavky zákazníkov, rovnako i svetové trendy, a tak tento rok pribudli do portfólia výrobkov PROTEINOVÉ chlebíky, rozšíril sa Slovanský rad a ďalšie špeciálne rady ako FIT deň, Zo srdca sladké a Natur chleby. Novinky sa objavili i v bezlepkovom rade Vitacelia, kde bol Banánový chlebík na výstave Danubius Gastro ocenený ako „Vynikajúci nový výrobok 2019“. Na pečenie produktov používajú múku z vlastných slovenských mlynov

PEKÁRNE PENAM SLOVAKIA ZA ROK VYROBIA:

• 25,5 miliónov ks chleba
• 366 miliónov ks rožkov

Ročne spotrebujú:

• 32 tisíc ton múky
• 960 ton droždia
• 580 ton soli

SVETOVÝ DEŇ CHLEBA

16. október vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. za Svetový deň chleba. Je to sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pre nás pripravujú. Nielen pre Slovákov je chlieb už oddávna každodenným pokrmom, ale aj symbolom domova a života. Hoci podľa štatistických údajov jeme prakticky každý rok chleba o niečo menej, nikdy nesmie chýbať na našom stole. Svedčí o tom spotreba chleba 34,5 kg na jedného obyvateľa za rok 2018.

VIETE, ŽE…

• Kváskový chlieb vynašli asi 6000 rokov pred naším letopočtom v Egypte. Pre Egypťanov bol taký vzácny, že im ho dávali aj do hrobu.
• Prvé pekárne začali budovať Rimania približne v roku 150 pred naším letopočtom.
• Každodennou potravinou obyvateľov sa chlieb stal až v priebehu 18., ale najmä v 19. storočí, keď výkonnejšie valcové mlyny začali mlieť kvalitnú múku.
• Na slovenských dedinách piekli chlieb v domácnosti až do polovice 20. storočia.
• V domácnostiach piekli chlieb zväčša raz za týždeň, najčastejšie v sobotu. Gazdiné upiekli toľko kusov, aby vydržal do ďalšieho pečenia.
• Upečený chlieb sa odkladal v komore do truhly alebo skrinky na chlieb. Ak ho bol dostatok, ležal načatý na stole, alebo v zásuvke stola a bol prístupný všetkým členom rodiny. Keď bol vzácny, ukladali ho do truhly alebo do skrine. Krájala ho zvyčajne gazdiná.
• Najrozšírenejším zvykom bolo ponúkanie vzácnych hostí chlebom a soľou, ktorý sa stal symbolom pohostinnosti Slovákov.
• Na Vianoce musel byť chlieb napečený na celé sviatky. Pre každého člena rodiny sa piekol malý bochníček. Omrvinky chleba sa odkladali a pridávali na jar do osiva, alebo využívali v ľudovom liečiteľstve. Aby kravy dobre dojili, mrvili gazdovia do mlieka chlieb.
• Približne dve tretiny Slovákov raňajkujú chlieb a pečivo.

Sledujte ten stromček: Pekári z PENAM SLOVAKIA s novým rekordom
5
Galéria
Zdroj: Eva Fúriková

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Eva Fúriková
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM