Jaroslav Dodok Rozhovor

Prinášame Vám rozhovor so SuperStaristom Karolom Komendom!

Prečítajte si rozhovor so SuperStaristom Karolom Komendom o jeho hudobnej dráhe, kapele, či šesťstrunovej láske. Čo si myslí o speváckej súťaži SuperStar a ako sa mu páči v šoubiznise?

Ilustračný obrázok k článku Prinášame Vám rozhovor so SuperStaristom Karolom Komendom!
Foto: Jaroslav Dodok

Kam siahajú tvoje hudobné začiatky?

Narodil som sa muzikantovi. Doma boli všade iba gitary. Začal som až neskôr. Keď som mal tak 6 rokov začal som hrať nejaké akordy, atď. Hlavne som veľa počúval KISS-ákov… od detstva… všetky albumy… a bol to potom vždy môj sen. Mám brata, ktorý bol vždy lepší pri hre na gitare a tiež ho ocino niečo učil. Ja som ho chcel dobehnúť a byť lepším. Ako prišla puberta, škola a povinnosti som moc nehral na gitare a nezlepšoval sa. Keď som mal cca 17 začal som počúvať Stevie Ray Vaughana, Hendrixa či Claptona…viac gitaristov a sóla v pesničkách. Najdôležitejšie však je, že som dostal svoju prvú vlastnú elektrickú gitaru Squier Strat. Dovtedy som hrával len na otcových gitarách. S touto gitarou som sa mu chcel odvďačiť tým, že budem lepší a nebudem už napríklad hrať trápne počítačové hry, ktoré sú strata času, venovať sa muzike. Rok na to som už hrával s kapelou a všetko sa začalo zlepšovať.

Na akých nástrojoch hráš?

Hrám na gitare, pri nej sa všetko začalo. S tým súvisí basa, lebo často si meníme s basákom nástroje, keď sa nudíme. Ďalej som hral asi 4 roky na flautu. Mám rád aj bicie – na skúškach stále hrávam a hnevám bubeníka Samozrejme spev. V budúcnosti chcem zlepšiť klavír a budem úplne spokojný.

Aké značky preferuješ? Dôvody?

Značky preferujem staré, kvalitné, ktoré už majú na trhu niečo odbúchané. Mojou značkou je Fender…od aparátu, cez káble až po gitaru. Milujem svoj americký Telecaster a nikdy sa ho nevzdám. Používam javorové hmatníky, pretože mi viac vyhovuje ich zvuk a preferujem hmatníky z jedného kusu dreva.

Aký je tvoj spätný pohľad na účasť v Superstar? Pozitíva/negatíva?

Hodnotím to veľmi pozitívne už len kvôli zážitkom, pre ktoré žijem – srandy, alkoholu bolo kopec a s takými vtipnými mladými ľuďmi to nemalo chybu. So Safom sme skúšali aj vlastné nápady. Veľmi mi sadol ako muzikant. Zlepšil som sa v speve, asi prvýkrát v živote som spieval každý deň a teraz to cítim, nie ako predtým štýlom že “aha dnes hráme, mal by som si zaspievať”. Mám viac skúsenosti, známosti a hlavne väčšiu reklamu. Teším sa na nahrávanie vlastného albumu a na množstvo koncertov s kapelou, teraz budeme chodiť viac ako trio, hrať starý poctivý rock-blues. Súťaž samozrejme nie je len o hudbe či speve, takže to nerád hodnotím z tejto stránky. Je to proste “show”. Sem-tam pre mňa trošku vyumelkovaná a z ľudí sa často stane niečo iné, ako by sami od seba chceli. U mňa to ale chvalabohu nenastalo a držím si naďalej svoj štýl.

Kde ťa môžu fanúšikovia najbližšie vidieť na koncerte?

Teraz bude dosť koncertov tu v okolí Prievidze – čiže Handlová, Nováky, Prievidza zatiaľ. No plánuje sa toho dosť. Hlavne teraz pracujeme na ďalších vlastných veciach, aby sme mohli vydať album. Neskôr by sme boli radi aj za turné + sponzoring, či manažéra. Teraz si to všetko robím sám. No niekedy je najlepšie ísť sám za seba.

Predstavíš nám svoju kapelu a jej členov? Aké štýly ako jednotlivci máte radi?.

Na base so mnou bude hrať – Vladimír Darmovzal. Hrávam s nim už od 6 rokov, moc si s ním hudobne rozumiem, takže aj skladáme spolu. Vyštudoval konzervatórium v Topoľčanoch – husle. Hráva aj na gitare, no viac sa začal venovať práve base a koncertujeme spolu už asi 3 roky. Spravili sme spolu aj song Slow down a práve kapela SLOW DOWN je niečo, čím to všetko začalo. Vlastná tvorba, koncerty, atď.

Na bicie zase Dušan Beňadík. Ktorý takisto s nami hrával v kapele SLOW DOWN, ktorá ale už zrejme nebude pokračovať. Nakoľko sme sa rozhodli hrávať viac v TRIU a tvoriť vlastné veci, nielen coververzie známych rockových, či bluesových peciek. Dušan študuje bicie na konzerve v Žiline. Tiež už skúšal viacero kapiel v okolí Prievidze.

S chalanmi počúvame staré rock-bluesové veci. Obľubujeme aj funky, jazz, či soul music. Máme hrozne radi improvizácie. Pesničky nemáme do detailov nacvičené, čo nás moc nebaví – hrať ako stroj. Na koncertoch sa bavíme, skúšame nové veci. Všetci sa počúvame, a je komunikácia medzi nami. Pracujeme dosť s dynamikou a rytmom. Ja som potom v siedmom nebi a môžem sólovať koľko sa mi zachce. Hráme dosť vecí od Jimiho Hendrixa, či Richieho Kotzena. Potom sú tu veci ako Eric Clapton, Ray Charles, Lenny Kravitz…niečo v tomto štýle. Vedel by som si predstaviť aj veci alá Led Zeppelin. Obdivujem spevákov ako Glenn Hughes, či Chris Cornell. Takýmto štýlom sa budeme uberať.

Aký je tvoj odkaz pre tvojich fanúšikov a čitateľov MUSIC ZONE?

Všetkým fanúšikom nesmierne ďakujem a cením si, že si vybrali práve takúto poctivú starú rockovú muziku v mojom podaní. Moc sa tešíme na nahrávanie nových veci a nemôžem sa dočkať, kedy sa s Vami o to podelím. Stay tuned

Viac informácii zo sveta hudby nájdete na www.music-zone.eu. Odporúčame vám taktiež si prečítať o Festival Nova Rock alebo aj o Imagináciách, ktoré oživia v júni Košice, Prešov aj Levoču.

student24/music-zone.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM