Jaroslav Dodok Rôzne

Projekt Nebuď lenivý chce rozhýbať tínedžerov

Nad projektom prevzal osobnú záštitu slovenský minister školstva, vedy a výskumu Dušan Čaplovič a ambasádorkou je fitneska Zora Czoborová.

Životný štýl mnohých slovenských tínedžerov je spojený s rýchlym občerstvením, vysokoenergetickými jedlami, nadmerným sledovaním televízie či prácou s počítačom.

Cieľom je podporiť zdravý životný štýl[/color][/size]

Aspoň čiastočne sa to bude snažiť zmeniť nový edukačný projekt s názvom Nebuď lenivý, za ktorým stojí nezisková organizácia Slniečko a Nadácia Coca-Cola. Ambasádorkou projektu je fitneska Zora Czoborová, ktorá bude u tínedžerov propagovať aktívny životný štýl.

S projektom Nebuď lenivý jeho realizátori počas školského roka 2012/2013 navštívia osem škôl (v každom kraji Slovenska jednu). V každej škole sa na projekte zúčastní približne 100 študentov, takže celkovo rátajú s účasťou asi 800 žiakov. Po absolvovaní projektu žiaci dostanú brožúru** Sprievodca aktívnym životným štýlom.**

Videá so Zorou Czoborovou, podľa ktorých si tínedžeri môžu zacvičiť napríklad aj doma a všetky potrebné informácie sú už zverejnené na webovej stránke nebud-lenivy.sk, ktorá bola vytvorená špeciálne pre tento projekt.

Snažia sa o osvetu[/color][/si­ze]

„Vraví sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Preto verím, že moja osobná návšteva v školách a ukážka ľahko zvládnuteľných cvikov naštartuje mnohých mladých ľudí k tomu, aby zmenili svoj doterajší životný štýl,“ uviedla Zora Czoborová, ktorá na štvrtkovej tlačovej konferencii v bratislavskom Aircraft Sport House zdôraznila, akí dôležití pre ňu boli pedagógovia, ktorí ju priviedli k športu.

To, že mnoho tínedžerov má v súčasnosti problém s nadváhou alebo obezitou, potvrdila pediatrička Renáta Gerová, ktorá je predsedníčkou organizácie Slniečko.

„Projektom Nebuď lenivý chceme propagovať zdravý životný štýl. Formou hry posilníme u dieťaťa pocit vlastnej zodpovednosti za svoje zdravie. Usmerníme jeho správanie smerom k príjmu potravín a pohybovej aktivite. Našim cieľom je informovať a poukázať na možnosti riešenia problému s obezitou. Je to typické ochorenie, kde prevencia je mnohokrát účinnejšia ako liečba,“ povedala Gerová.

Na Slovensku trpí nadváhou približne 13 percent chlapcov a 12 percent dievčat, pričom obezita je udávaná u 6 percent chlapcov a 5,6 percenta dievčat.

Alarmujúcim zistením je, že až 96 percent obezity u detí je zapríčinených nevhodnými stravovacími návykmi a nedostatočným pohybom v kombinácií s genetickými faktormi. Nad projektom Nebuď lenivý prevzal osobnú záštitu slovenský minister školstva, vedy a výskumu Dušan Čaplovič.

**„Je úlohou celej spoločnosti poukazovať na zlý životný štýl súčasnej mladej generácie. **Okrem školy potrebuje rodina preventívnu pomoc aj zo strany tretieho sektora. Preto si vysoko vážim prácu občianskeho združenia Slniečko a oceňujem záujem o našu mládež a jej zdravie. Verím, že projekt Nebuď lenivý pomôže mnohým mladým ľuďom.“

student24/webnoviny foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM