Jaroslav Dodok Rôzne

Prvých 100 dni: Školstvo nekráča s dobou

Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča súčasná podoba vzdelávania nevyhovuje požiadavkám doby, produkuje absolventov nie pre svet práce, ale pre úrady práce a rekvalifikačné kurzy.

Pravdou je nepríjemná skutočnosť [/size][/color]

Prvých sto dní v kresle ministra školstva bolo objasňovaním pravdy o súčasnom slovenskom vzdelávaní, vede a športe a postavení mladých ľudí v spoločnosti.

„Bolo to sto dní presadzovania myšlienky, že vzdelávanie potrebuje modernizáciu, že sa nezaobíde bez inovácií, ktoré ho posunú na efektívnejšiu koľaj. Bolo to sto dní polemík s tými, ktorí sa bránia zmenám, vytvárajú bariéry a držia sa toho, na čo si zvykli,“ uviedol minister. Dodal, že vo vzdelávaní sa množstvo potrebných zmien neurobilo a ešte navyše sa viaceré „experimenty“, pripravené „od zeleného stola“ neosvedčili.

Zároveň však zdôraznil, že je pripravený naďalej viesť permanentný dialóg a to tak na akademickej úrovni, tak aj s učiteľmi a ľuďmi z praxe.

Minister predložil 3 novely[/size][/co­lor]

„V tomto viac ako trojmesačnom období som zriadil školskú štvorpartitu, platformu pre otvorený dialóg o príprave mladých ľudí na budúce zamestnanie. Do vlády som predložil tri novely zákonov, zákona o financovaní školstva, zákona o odbornom školstve a zákona o celoživotnom vzdelávaní, ktoré idú do júlového parlamentu,“ vyhlásil Čaplovič.

Novela zákona o odbornom vzdelávaní sprísňuje prijímacie konanie na stredné školy. Schválené nové znenie zákona o financovaní škôl podľa ministerstva sprehľadní financovanie záujmových aktivít pre deti. Ďalšia schválená novela má zasa spružniť systém celoživotného vzdelávania.

Dôraz je na učebnice, aj mobilitu mládeže[/size][/co­lor]

Počas prvých sto dní rezort pod vedením ministra spustil elektronickú aukciu na nákup chýbajúcich reformných učebníc, novelizoval vyhlášku o poskytovaní sociálnych štipendií a tiež vytvoril nový model financovania centier voľného času.

Z iniciatívy ministerstva vláda v období prvých sto dní schválila aj Akčný plán politiky mládeže na roky 2012 – 2013, ktorého ambíciou je prepojiť vzdelávanie s podmienkami trhu práce, podporiť mobilitu mladých ľudí, ich dialóg so samosprávou i štátnou správou, vytváranie podmienok pre uplatňovanie rozvojových programov a projektov v oblasti vzdelávania.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM