JAB Šport

Rady trénera zo Spišskej: Dva cviky, ktoré nahradia celú posilňovňu, VIDEO

Šimon zo Spišskej je jedným z deviatich trénerov v SR, ktorí sa môžu pochváliť titulom SFG1 instructor. Prezradil nám 2 cviky, ktoré podľa neho nahradia celú posilňovňu.

Ilustračný obrázok k článku Rady trénera zo Spišskej: Dva cviky, ktoré nahradia celú posilňovňu, VIDEO
Zdroj: Šimon Spišák

Nedávno sme vám priniesli rozhovor so silovo-kondičným trénerom zo Spišskej Novej Vsi. Šimon Spišák verí, že sila je hlavnou kvalitou každého človeka. Preto sa stal inštruktorom jednej z najprestížnejších škôl na svete. Prezradil nám aj dva cviky, ktoré podľa jeho slov sú určené pre ľudí, ktorí chcú cvičiť a nestíhajú, pre začiatočníkov, ako doplnok k športu, alebo aj k tréningu a nahradia celú posilňovňu.

„Ide o obyčajné dva cviky, Turkish Get-Up (TGU) a Swing, ktoré majú najväčší prínos, a pri tom sa dajú jednoducho naučiť a pri správnom prevedení sú bezpečné,“ hovorí Šimon a dodáva, že žiadne iné dva cviky neponúkajú taký komplexný fitness v tak úspornom balení. Get-up je podľa jeho slov dokonalý pomalý cvik, buduje odolné ramená a jadro (stred tela), swing je podľa Šimona dokonalý rýchly cvik, ktorý sa zas postará o chrbát, pľúca a nohy – čiže komplet celé telo.

Čítajte tiež: Obrovská výzva pre milovníkov adrenalínu: V Spišskej odštartujú extrémne preteky

Swing (švih)

„Stroj na spaľovanie tuku a výrobu atlétov. Swing nie je drep! Je to ťah a bedrový ohyb a patrí do rovnakej kategórie ako mŕtvy ťah. Pri švihu – ako sa to skrýva aj v názve- sa švihá s kettlebell (železná guľa) medzi nohami až po hrudník a naspäť, pri tom sa používajú bedrá, ako keby sme chceli vyskočiť," hovorí Šimon. Mark Reifkind (inštruktor sfg) o swingu taktiež povedal, že je to ten najúčinnejší cvik, ktorý dokáže robiť ktokoľvek od začiatočníka až po elitného športovca, mladých aj starších.

„Medzi jeho prínosy patrí skvela kondícia, rýchly úbytok tuku, výbušná sila z bedier, silný úchop a rada ďalších pozitívnych vplyvov na zdravie chrbtice a na viac je šetrný ku kolenám," doplnil.

Turkish GET UP (Tgu)

Tento cvik je podľa slov Šimona starý silácky cvik takzvaný kráľ „funkčného tréningu“. „Kettlebell TGU je jeden z najkomplexnejších cvikov vôbec, precvičuje koordinovanú silu celého tela – svaly celého tela musia spolupracovať, aby túto úlohu zvládli," hovorí tréner s tým, že tento cvik učí telo hýbať sa ako jeden celok, učí schopnosť „prepojenia“ a eliminuje silové úniky.

Podľa jeho slov má zázračný vplyv na ramená a dáva im pozoruhodnú odolnosť, mobilitu a stabilitu, ale hlavne patrí k jednému z najlepších cvikov na brušné svaly. Slávny fyzioterapeut a tréner Gray Cook vyhlásil, že Get-up je perfektným príkladom cvičenia základných pohybových vzorcov od pretočenia sa cez pokľaknutie až po postavenie sa s natiahnutím.

5 rád od trénera:

Čo môžu dať tieto cviky?

Tento program dvoch cvikov pripraví na čokoľvek, do čoho človeka život hodí. „Vyková“ postavu – pretože forma musí nasledovať funkciu. Dá potrebnú silu a výdrž pre ktorýkoľvek rekreačný šport ako aj základ pre ďalší športovo -špecifický tréning. Get-up naučí človeka hýbať sa.

Čo tento program nie je?

Nejedná sa o program pre maximalizáciu jednej fyzickej kvality, alebo výkonu v jednej konkrétnej disciplíne (urobiť 1000 swingov naraz, zdvihnúť rekord na mŕtvy ťah, alebo vyhrať bežecký šampionát) na to sú úzko špecializované programy, ale tie by mali nasledovať po zložení nejakých základov.

Z čoho vychádza?

Väčšina ľudí s výnimkou súťažných športovcov, či športovcov, stredne alebo vysoko pokročilých špecializovaný tréning tohto typu, nepotrebuje. Najväčší prínos a to s minimálnou investíciou času a úsilia získajú z tohto mocného programu.

Ako na to?

Úplne jednoducho, treba cvičiť 3–6 krát týždenne. Tréning má pozostávať zo 100 swingov a 10 Get-up (5 ľavá, 5 pravá). 20–30 minút . (aj v obývačke) . Treba cvičiť v sérií po 10 swingov a Get-up v sérií po 1 na každú ruku, aby sa zaistila najväčšia možná výbušná sila pri swingu a dokonalá technika u oboch.

Dôležité upozornenie

Swing ani Get-up, ale aj iné cviky sa podľa Šimona nedajú naučiť z videa, fotiek, knižky a podobne. Je to podľa neho svojím spôsobom odborná činnosť, preto pri učení treba pomoc kvalifikovaného inštruktora.

„Nechcem hovoriť, že všetko ostatné je zlé, ale viem, že toto je dobré. Sú to v podstate jednoduché cviky, ktoré môže cvičiť naozaj každý. Čo je dôležité podotknúť, že samotné cviky z tohto programu v kombinácií so špeciálnym zameraním (pre daný šport) určite pomôžu aj elitným športovcom ako aj pokročilým v ich tréningu. Extrémne dôležitá je technika," uzavrel silovo kondičný tréner.

FOTO: Cviky, ktoré vám podľa novoveského trénera nahradia posilňovňu
11
Galéria
Zdroj: Šimon Spišák
Dva cviky, ktoré vám podľa trénera zo Spišskej, nahradia posilňovňu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM