Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti a trh práce: nádejná vyhliadka?

Ako majú médiá vo zvyku, s poctivou pravidelnosťou na nás chrlia spŕšku bezútešných správ, evidentne na spríjemnenie dňa, a neušetria ani študentskú sekciu spoločnosti.

Okrem horúcich aktualít, s ktorými súčasná vláda momentálne víri školské hladiny, sú tu však isté skutočnosti, ktoré sa (v posledných rokoch) pripomínajú v slovenskom spravodajstve min. mesiac čo mesiac a nedajú nám spávať. Nakoľko nás, študentov vysokých škôl, reálne zasiahnu správy o klesajúcich číslach uplatnenia absolventov VŠ?

Žiaľ, nech je za tým ktokoľvek, či hospodárska kríza pretrvávajúca v Európskej únii, ovenčenej mierovými vavrínmi, či nedostatočná prepojenosť vysokých škôl s potrebami trhu práce, faktom zostáva, že nezamestnanosť absolventov VŠ na Slovensku stále stúpa a krúži okolo 30%.

Čo to znamená?

Že z približne 40 000 študentov ostane každý tretí nedobrovoľne na voľnej nohe. Nikto nechce po škole skončiť s týmto čiernym petrom. Ale ako nepatriť medzi tých 30 percent? Alebo dokonca ako si v rámci tej šťastnejšej skupiny nájsť uplatnenie, ktoré ma bude baviť? A odpoveď nám poskytli priamo zamestnávatelia! Keďže ponuka je väčšia ako dopyt, logicky si vyberajú lepšiu kvalitu. A tú pre nich symbolizuje prax, ktorou by mal pre nich ideálny absolvent disponovať. Znalý teoretických pomerov a faktov, ktoré vie vďaka skúsenostiam, ako aj prakticky použiť. Kde potom nabrať túto žiadanú prax, keď zamestnávatelia už chcú fakticky „hotové koláče“? Túto úlohu môžu zastať rôzne neziskové či študentské organizácie, kde sa môže človek rozvíjať už počas štúdia.

Jednou z takýchto možností môže byť aj AIESEC. Tradícia, s ktorou existuje pre mladých ľudí už vyše 60 rokov v 113 krajinách sveta a všeobecný charakter organizácie, ktorá poskytuje študentom platformu pre osobný aj profesionálny rozvoj, dokonca stavajú AIESEC do role jednej z najvhodnejších mimoškolských aktivít, kam sa môžu študenti zapojiť. A čo si predstaviť pod pojmom platforma? Tým, že AIESEC je komplexná organizácia, slúžiaca účelne na rozvoj svojich členov, pozostáva z množstva aktivít, kde si každý nájde to svoje.

Od zapálenia pre fungovanie v korporátnom alebo mimovládnom sektore, cez prácu s ľuďmi-ich motivovanie a vedenie, až po špecifické oblasti ako marketing, financie, trénerstvo… Členovia veľmi rýchlo zistia, aký typ činnosti ich napĺňa, v čom sú dobrí a na čo sa potom zamerajú po skončení školy. Či je to tvorivá činnosť, aktivity zamerané na analýzy a rozmýšľanie, socializačné aktivity alebo činnosť vyžadujúca akciu a stále výzvy.

AIESEC je takto vhodný pre študenta rôznych odborov, od pedagogických, cez právnické, medzinárodných vzťahov až po ekonomické. Funguje ako inkubátor pracovného prostredia, kde študenti získavajú prax v oblastiach, potrebných v každej sfére spoločnosti. Pre pedagógov trénovanie a vzdelávanie ľudí, právnici si pri komunikácii s firemným sektorom zlepšujú svoje argumentačné schopnosti, esenciálne pre ich neskoršiu kariéru, študenti medzinárodných vzťahov si prídu na svoje napr. pri práci v globálnom prostredí, dennej interakcii s ďalšími členmi AIESEC po celom svete a pre ekonómov je AIESEC ako firma v menšom vydaní, so všetkým, čo k tomu patrí.

Praktickú skúsenosť môžu členovia získať aj vo všeobecnej, potrebnej oblasti, v tomto veku ťažko dosiahnuteľnej –manažmente. Vedieť správne stanoviť ciele a stratégie, delegovať to ľuďom, motivovať ich, aby prácu chceli vykonať a urobili ju správne je umenie, ktorému sa aj manažéri ešte dlho učia, a o to viac je cenená skúsenosť v tejto sfére. Človek zúžitkuje svoju emočnú inteligenciu či psychológiu, ako pristupovať k jednotlivým ľuďom, keď každý je iný a zároveň dosiahnuť vyrovnané výsledky. Na konci potom nie je krajší pocit, ako ten, že ste aj vy niekomu dopomohli objaviť a rozviť svoj potenciál.

Akcentovanú prax v AIESEC dopĺňajú najmä časté kontakty s odborníkmi z praxe, ktorí nám svojimi tréningami či radami stále skvalitňujú znalosti aj pracovné procesy.

Za týmto sebazlepšovaním však nezaostáva ani zábavnejšia stránka života organizácie.*** „Work hard, play harder“*** je heslo mnohých členov a človek sa veľa naučí už len pri pivku s ľuďmi z rôznych kontinentov či tancovaním na exotickú hudbu :) .

Ponuré štatistiky valcujúce verejnú debatu nemáme sami moc zmeniť, no je na každom z nás zmeniť a zvýšiť kvalitu a schopnosti východzích študentov, samých seba a tak si zabezpečiť lepšiu budúcnosť už teraz. A k tomu môže o.i. dopomôcť aj AIESEC.

Ak študuješ v Banskej Bystrici, AIESEC BB práve prijíma nových členov, kde sa ešte môžeš prihlásiť do 15.10. Viac info na facebooku AIESEC Banská Bystrica alebo www.aiesec.sk/bb.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM