Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti budú spolupracovať pri výrobe piva

Po Indonézii a Filipínach má záujem o spoluprácu so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou (SPU) v Nitre už tretia ázijská krajina – Japonsko.

Ponuka prišla z Kagoshima University[/si­ze][/color]

Japonci by chceli spolupracovať v oblasti pivovarníctva, technológie výroby piva, biotechnológií a tiež výživy zvierat. S ponukou na naštartovanie bilaterálnej spolupráce s japonskou Kagoshima University navštívil rektora Petra Bielika honorárny konzul pre Slovenskú republiku v Japonsku Masahiro Yamamoto.

Zaujímal sa aj o možnosti výmenných pobytov pre študentov, pedagógov a prepojenia vedeckovýskumných poznatkov s odbornou praxou študentov. Rektora SPU zároveň informoval o možnosti pre študentov získať grant z Japonského veľvyslanectva, uviedla Renáta Chosraviová z univerzity.

Nitrianska univertiza získala cenné partnerstvo[/si­ze][/color]

Na jeseň 2011 začala nitrianska univerzita spolupracovať s Indonéziou. V hlavnom meste Jakarta vtedy za účasti najvyšších predstaviteľov krajiny a prezidenta SR Ivana Gašparoviča podpísali memorandum o porozumení SPU, Osivo Zvolen a Univerzita Andalas so sídlom na Sumatre.

Spolupráca už medzitým nadobudla reálne kontúry. V Indonézii sa podarili dva zbery úrody pšenice, ktoré tu experimentálne zasiali odborníci z Osiva Zvolen. Na SPU sú na intenzívnom študijnom pobyte piati indonézski študenti.

Študenti do Indonézie[/si­ze][/color]

Každý semester budú prichádzať noví študenti, ktorí sa potom majú stať vo svojej krajine odborníkmi na pestovanie pšenice. S iniciatívou na spoluprácu vyšla Indonézia, ktorá chce okrem tradičnej ryže začať pestovať aj pšenicu.

Po rozbehnutí spolupráce s Indonézskou republikou sa na SPU obrátili aj Filipínci, ktorí sa chcú podučiť pri výrobe piva. Univerzitu oslovili prostredníctvom spoločnosti Osivo, a. s., Zvolen, s ktorou už začali spolupracovať.

##Slovenskí študenti odovzdajú svoje know-how[/size][/color] Filipíny síce pivo vyrábajú, avšak zo surovín z dovozu a chceli by získať určitú mieru nezávislosti a naučiť sa, ako pestovať jačmeň a vyrábať slad. SPU má svoj vlastný malý pivovar, kde sa študenti učia vyrábať pivo.

student24/webnoviny foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM