Jaroslav Dodok Univerzity

Študenti STU vyrobili špeciálny elektrický skúter

Skúter z dielne študentov Fakulty elektroniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave získal prvú cenu v súťaži Ekologický počin roka, ktorú spolu s ďalšími súťažami dnes vyhodnotili na medzinárodnom kontraktačnom veľtrhu ELO SYS na trenčianskom výstavisku Expo Center.

Ilustračný obrázok k článku Študenti STU vyrobili špeciálny elektrický skúter
Foto: Jaroslav Dodok

„Skúter sme vytvorili s cieľom priniesť náš vlastný pohľad na riešenie dopravnej situácie v Bratislave a ďalších veľkých mestách. Mohol by byť jedným z riešení kritických situácií v dopravných špičkách. Vodič odstaví automobil na záchytnom parkovisku a potom sa na ‚kolobežke‘ presunie do centra mesta, kde nebude mať problém s parkovaním,“ povedal jeden z autorov prototypu Vladimír Staňák.

Doplnil, že elektrická kolobežka, ktorá sa zmestí do automobilu, má po menších úpravách potenciál sériovej výroby. Na jedno, asi hodinu trvajúce nabitie prejde desať kilometrov, náklady na desaťkilometrovú prevádzku by boli asi 20 centov. „Odhadovaná cena za kus by mohla byť okolo 1000 eur,“ doplnil Staňák.

Medzinárodný veľtrh ELO SYS elektrotechniky, elektroniky, energetiky a telekomunikácií otvorili dnes popoludní a potrvá do piatka 12. októbra. Na ploche viac ako 12.500 metrov štvorcových na ňom vystavuje viac ako 250 firiem z desiatich štátov Európy a Ázie. Jeho slávnostné otvorenie si nenechal ujsť ani prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

student24/tas

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM