Jaroslav Dodok Ostatné

Študenti študentom, to je Unicamp

Túto sobotu sa už tretíkrát v Trnave konala študentská konferencia Unicamp. Obe synagógy v „Malom Ríme“ sa stali dejiskom prednášok spíkrov zo 6 rôznych krajín, od Česka, Holandska, po Veľkú Britániu či USA.

Ilustračný obrázok k článku Študenti študentom, to je Unicamp
Foto: Jaroslav Dodok

200 lístkov za 22 minút

Na Slovensku sa dnes ťažko hľadá podobná udalosť určená ľuďom, ktorí študujú marketing, médiá alebo dizajn. A práve preto má Unicamp medzi nimi priam kultový status. Dvesto bezplatných študentských lístkov sa tento rok minulo behom 22 minút – a to už niečo znamená. Unicamp ale študentom ten adrenalín pri zháňaní lístka plne vynahradil.

Okrem prednášok pre nich pripravil workshopy, kurz lomografie alebo súťaž, v ktorej mohli študenti vyhrať stáž. Jednou z „atrakcií“ bola aj možnosť zviditeľniť sa pred ľuďmi z praxe a skúsiť sa predať. Na veľkom plátne za pódiom, kde sa prednášalo, tak počas prestávok cirkulovalo niekoľko desiatok študentských tvárí, ich mená s kontaktom a originálny text, ktorý mal zaujať očakávaných 200 ľudí z brandže.

Hovorilo sa aj o podnikaní

Účastníci mohli vidieť takmer dve desiatky spíkrov. Témy boli rôzne, od online podnikania, fotenia pouličných nepokojov, hrách na Facebooku, až po mágiu. Stačilo si vybrať medzi dvoma prednáškami, súbežne prebiehajúcimi v dvoch trnavských synagógach. V neformálnej atmosfére sakrálnych priestorov sa tak so spíkrami stretli študenti a ľudia z praxe.

Medzi prvými prednášajúcimi sa predstavili Peter Vidovič a Róbert Vereš, ktorí sa zaoberajú online podnikaním. Účastníkom dali množstvo rád, odporučili literatúru k problematike, dokonca aj internetové linky, ktoré pomôžu. Študentom darovali skúsenosti, ktoré oni museli dlho a tvrdo zbierať sami.

Dá sa odmietnuť Silicon Valley?

Kým prví dvaja spíkri expandujú do zahraničia, Michal Štencl, tvorca známeho GPS softvéru, zostal na Slovensku a nikdy to neoľutoval. Ako 20-ročný bol pozvaný do amerického Silicon Valley, svetového centra IT technológií. Kvôli priateľke pozvanie odmietol. Po 13 rokoch je z priateľky manželka a z Michala Štencla otec dvoch detí. Účastníkom predstavil svoje programátorské začiatky a nakoniec svoju GPS aplikáciu, ktorá má dnes 20 miliónov stiahnutí a ktorá úspešne konkuruje vo svete. Za to všetko sa poďakoval najmä svojmu rodinnému zázemiu. Na záver všetkým poradil: zostaňte sami sebou, prijímajte stále nové výzvy a mierte vysoko.

Do spirituálnych sfér preniesol konferenciu Štefan Chrappa alias Pišta Vandal, spisovateľ, prekladateľ, pedagóg a spevák. Tajuplnou témou jeho prednášky bolo „bystré zlo“, všetko nesprávne, ale vábivé v nás. Chvíľami sa jeho príspevok podobal kázni – Pišta, celý v čiernom, opretý o rečnícky pult, pomaly prednášajúci hlbokým hlasom… Na skutočnej kázni sa však toľko nenasmejete.

Študentov zaujal aj írsky kúzelník

Presne tak ako počujete, na Unicamp zavítal dokonca aj kúzelník. Ír Shane Gillan prišiel všetkým povedať, ako sa stal iluzionistom a rozhodol sa – ako sa to niekedy stáva v marketingu – predávať ľuďom klamstvá. Hovorí však, že klam je aktom spolupráce, kedy človek chce byť klamaný. Počas prednášky skutočne predviedol niekoľko iluzionistických trikov, aj čítanie myšlienok.

Medzi poslednými prednášajúcimi bol Matias Corea, jazzový nadšenec a zakladateľ najväčšej dizajnovej online komunity. Jeho životný príbeh obsahoval nedokončenú vysokú školu, opustenie rodnej Barcelony a odchod do New Yorku. Tam sa všelijako pretĺkal, kým so svojim kamarátom doslova na kolene nezaložil dizajnový portál, známy po celom svete. Jeho cesta sa nezaobišla bez omylov a neúspechov, na nich však dokázal vybudovať to, čo má dnes.

Ako každá správna konferencia, aj Unicamp sa skončil afterpárty v spolupráci s Rádiom_FM, na ktorú prišiel hrať samotný Daniel Baláž. Afterpárty sa niesla v komornom, nostalgickom duchu. Počas konferencie sa totiž začalo viac a viac hovoriť o tom, že ide zrejme o posledný ročník. Organizátori to v záverečnom príhovore aj priznali. Tento rok končia so štúdiom a Unicamp už nebude Unicampom, ak ho nebudú organizovať študenti sami pre seba. Nič však nemusí byť stratené – s dostatočnou podporou nás, študentov.

student24/Stano Varady

foto: Michal Zborovjan

20. október 2012: Študentská konferencia Unicamp
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM