Jaroslav Dodok Rôzne

Študujete v cudzom jazyku? Táto novinka vás vyjde draho!

Za študijné odbory v cudzom jazyku budú študenti možno od budúceho akademického roka platiť. Zavedením opatrenia chcú zamedziť tomu, aby na Slovensko chodili študovať cudzinci zadarmo.

Vyberať školné za programy v cudzom jazyku má verejným vysokým školám umožniť novela vysokoškolského zákona, ktorú rezort pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) poslal do pripomienkového konania.

Študenti však budú mať možnosť vybrať si rovnaký študijný program bezplatne v slovenčine. „Školné je možné požadovať len v študijných programoch, ktoré vysoká škola alebo fakulta celé uskutočňuje v cudzom jazyku,“ uvádza sa v návrhu. Takýto model podľa dôvodovej správy existuje aj v Česku. [blockquote]Spo­platniť cudzojazyčné odbory plánoval už Čaplovičov predchodca Eugen Jurzyca. Zavedením opatrenia chcel zamedziť tomu, aby na Slovensko chodili študovať cudzinci zadarmo. Zároveň malo byť spoplatnenie motiváciou pre vysoké školy, aby mali viac takýchto programov. Jurzycova novela vysokoškolského zákona však nestihla prejsť pre pád vlády Ivety Radičovej.[/bloc­kquote] Ak sa študijný odbor bude učiť na celom Slovensku iba v cudzom jazyku, Čaplovičova novela navrhuje, aby ho mohli študovať bezplatne študenti z EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska. Študijné programy v slovenčine majú byť v dennej forme bezplatné aj pre cudzincov. Ministerstvo to považuje za cestu k internaciona­lizácii vysokého školstva.

**„Očakáva sa pritom pozitívny vplyv na migráciu, zahraničných Slovákov a šírenie slovenskej kultúry,“ **zdôvodňuje rezort v návrhu. Opatrenie môže mať podľa novely pozitívny vplyv aj na ekonomické väzby v budúcnosti, keď sa cudzinci po absolvovaní štúdia na Slovensku vrátia do krajiny, z ktorej pochádzajú.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM