Stanislav Černák Univerzity

Zvolenská univerzita má svetovú raritu: Virtuálna jaskyňa s 3D simuláciou

Unikátne zariadenie, jediné svojho druhu na Slovensku a ojedinelé aj vo svete dnes otvorili na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská univerzita má svetovú raritu: Virtuálna jaskyňa s 3D simuláciou
Zdroj: TASR

Tzv. Virtuálna jaskyňa s 3D simuláciou, umožní lesníckym vedcom i študentom vizualizovať objekty a procesy a naprogramovať si v reálnej podobe napríklad aj to, ako bude vyzerať dnes zasadený les o 20 rokov.

Jaskyňu otvoril minister školstva

Virtuálna jaskyňa je ale len jedným zo zariadení v novej Hale vedecko-experimentálnych pracovísk, ktorú dnes otvorili za účasti ministra školstva Dušana Čaploviča. V jej útrobách sa nachádzajú aj ďalšie unikátne technológie, ktoré posúvajú možnosti štúdia na úplne novú úroveň. Univerzita má k dispozícii aj pracovisko pre 3D vizualizáciu, v ktorom je moderný softvér na prácu s 3D obrazom a súčasťou špičkového zariadenia je aj laboratórium prototypingu, v ktorom je formou 3D tlače možné zhotovovať 3D prototypy a funkčné modely.

Ako počas otvorenia haly povedal rektor univerzity Rudolf Kropil, unikátne pracovisko vytvorili v rámci úspešnej implementácie projektu spolufinancovaného zo zdrojov EÚ prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Výška poskytnutého nenávratného príspevku tvorila 3,87 milióna eur. Ďalších takmer 204 000 eur činili vlastné zdroje.

Využívať ju budú lesníci aj študenti dizajnu

Ako na prezentácii nového pracoviska uviedol autor simulačného programu Sibyla Marek Fabrika z Lesníckej fakulty TU, virtuálna jaskyňa bude slúžiť najmä budúcim lesným plánovačom, či študentom dizajnu. Univerzity ju však bude ponúkať na simuláciu budúceho prostredia aj iným inštitúciám v rámci Slovenska.

Dodávateľom všetkých nainštalovaných zariadení bola spoločnosť DATALAN spolu so subdodávateľom, spoločnosťou Slovakia Supercomputers.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM