Jaroslav Dodok Kultúra

Talentovaný violončelista Ján (18): Hral som pre kráľovnú Beatrix!

Ľudia, ktorí tvrdia, že talenty na Slovensku v mladých ľuďoch už dávno vytlačila lenivosť a sociálne siete, by mali teraz spozornieť. Nasledujúce riadky totiž rozprávajú o opaku.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný violončelista Ján (18): Hral som pre kráľovnú Beatrix!
Foto: Jaroslav Dodok

Našli sme totiž mladého Slováka, ktorý by sa so svojim výnimočným talentom a skúsenosťami mohol porovnávať aj s poprednými umelcami Európy.

Reč je o 18-ročnom Janovi Bogdanovi z Košíc. Hoci je ešte len na prahu dospelosti, už teraz má, zdá sa, jasnú predstavu o svojej budúcnosti, ktorú napĺňa už teraz. Stane sa z neho svetoznámy umelec?

Malý Janko vzal violončelo do ruky prvýkrát už ako 3-ročný. Aj keď vtedy sa len snažil „očistiť struny s lukom“, jeho rodičia, taktiež hudobníci, uverili v jeho nadšenie a talent. Tam niekde sa začína jeho cesta s violončelom, ktoré už odvtedy nepustil z rúk.

Kým „ostatné“ 12-ročné deti obvykle trávia svoj voľný čas behaním s kamarátmi a chodením po krúžkoch, prípadne sa len tak hrajú na počítači, náš nádejný umelec zažil už v tomto veku veľkú chvíľu, ktorú by mu pokojne závidel nejeden hudobník – prvýkrát si totiž zahral so Štátnym filharmonickým orchestrom v Košiciach. Ale ak si myslíte, že to je všetko, mýlite sa. Ján mal vďaka svojmu neobyčajnému nadaniu tú česť hrať pre rôzne významné osobnosti – dokonca aj pre samotnú holandskú kráľovnú Beatrix!

student24/Ľudmila Kostelníková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM