Kornel Kubík Univerzity

Na univerzitu zavítal hosť zo zahraničia: Študentom prednášal taliansky športový novinár

Priaznivci športovej žurnalistiky, ale aj budúci novinári, ktorí sa tejto oblasti chcú venovať, si v utorok popoludní prišli na svoje. Na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku prednášal taliansky športový novinár Francesco Pizzigallo.

Ilustračný obrázok k článku Na univerzitu zavítal hosť zo zahraničia: Študentom prednášal taliansky športový novinár
Zdroj: Dnes24.sk

Prednáška bola v anglickom jazyku, ale študentom to nerobilo žiaden problém. Taliansky novinár pôsobil vo viacerých médiách ako napríklad v novinách II rest odel Carlino, tlačovej agentúre LPS, vo vydavateľstve regionálnej tlače PugliaPress, ale aj ako futbalový komentátor pre rozhlasový a televízny kanál Studio 100.

Mladý športový novinár spolupracoval aj s futbalovým portálom bluenote.it. Prednáška sa niesla v duchu rozdelenia žurnalistiky na printovú, rozhlasovú a televíznu. Pizzigallo sa najviac pristavil pri printovej žurnalistike.

Dôraz kládol nato, že je rozdiel písať športovú správu do novín, ktoré sú športovo orientované alebo do periodika, ktoré má len športovú rubriku. „Rozdiel je aj v použití slov, výrazov, ale aj športového slangu. V normálnych novinách si nemôžete dovoliť to, čo v špecializovanom športovom denníku,“ povedal taliansky novinár Francesco Pizzigallo a dodal: „Je rozdiel tvoriť športovú správu pre noviny a iné to je aj pre rozhlas či televíziu. Všade sa používa iná terminológia, ale aj iné kladenie viet.“ Teoretické veci sa novinár snažil ilustrovať na praktických príkladoch.

Talian prezradil, že štyri roky pôsobil v rádiu ako športový novinár a špecializoval sa na futbal. Počas svojej práce stretol viacero známych futbalistov, medzi nimi aj Slováka Mareka Hamšíka, ktorý hrá v drese Neapolu. „Neboli víkendy, kedy by som bol dvakrát na tom istom futbalom štadióne. Vždy som bol niekde inde, veľa som cestoval,“ povedal taliansky športový novinár.

Na záver dodal, že špecializované športové noviny v Taliansku pozostávajú zo 40 strán, z ktorých približne 25 strán sa venuje len futbalu. Ostatné strany sa zaoberajú všetkými ostatnými športmi.

Prečítajte si aj: František Borovský zavítal na univerzitu: Prednášal študentom žurnalistiky

Student24/Simona Ivančáková
Foto: autorka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM