Stanislav Černák Univerzity

Technická univerzita sa teší medzinárodnému uznaniu: V tomto hodnotení sa umiestnila prvýkrát v histórii!

Technická Univerzita vo Zvolene (TU) má za sebou slávnostné otvorenie nového akademického roka. Počas neho bude navštevovať známu zvolenskú "výšku" 3852 študentov. Škola sa teší aj zo zaujímavého umiestnenia.

Ilustračný obrázok k článku Technická univerzita sa teší medzinárodnému uznaniu: V tomto hodnotení sa umiestnila prvýkrát v histórii!
Zdroj: TASR

Celkom 53 študijných programov predložila Technická univerzita (TU) vo Zvolene pred novým akademickým rokom 2014/2015 na akreditáciu. Univerzita požiadala tiež o sedem habilitačných a inauguračných konaní. Za účelom zvýšenia atraktivity štúdia nastali aj inovácie obsahu niektorých študijných programov. Na dnešnom slávnostnom otvorení akademického roku to uviedol rektor TU Rudolf Kropil.

Obhájenie postavenia

TU bude v rámci komplexnej akreditácie hodnotená v desiatich oblastiach výskumu svojho pôsobenia a bude hodnotená jej vedecko-výskumná činnosť za posledných šesť rokov. „Hlavným zámerom TU vo Zvolene je obhájenie svojho postavenia z predchádzajúcej komplexnej akreditácie a ostať tak naďalej univerzitná vysoká škola,“ pripomenul rektor.

Na TU sa v septembri zapísalo celkom 3852 študentov v dennej aj externej forme štúdia. Na dennú formu bolo zapísaných 2979 študentov a na externú 873. Študenti si mohli vybrať z 21 študijných programov na prvom stupni štúdia, z 20 študijných programov na druhom stupni a zo 14 študijných programov na treťom stupni štúdia. TU tvoria štyri fakulty – Lesnícka, Drevárska, Fakulta environmentálnej a výrobnej techniky a Fakulta ekológie a environmentalis­tiky.

Viacero pracovísk

Do organizačnej štruktúry univerzity patria aj celouniverzitné pracoviská, ktoré zabezpečujú ďalšie výchovno-vzdelávacie činnosti. Medzi ne patrí Ústav cudzích jazykov, Ústav telesnej výchovy a športu, Centrum ďalšieho vzdelávania, Centrum informačných technológií, Vývojové dielne a laboratórií, Vysokoškolský lesnícky podnik, Arborétum Borová hora, Slovenská lesnícka a drevárska knižnica. Súčasťou univerzity sú Študentské domovy a jedáleň Ľ. Štúra.

Vzdelávaciu, vedeckovýskumnú a vývojovú činnosť bude v akademickom roku 2014/2015 zabezpečovať 308 tvorivých zamestnancov, z nich je 32 profesorov, 68 docentov a 159 odborných asistentov.

Medzinárodné uznanie

V súčasnosti sa TU teší aj medzinárodnému uznaniu. Po prvýkrát vo svojej histórii sa jej podarilo umiestniť v hodnotení vedeckovýskumných inštitúcií SCImago Institutions Rankings. Rating je uskutočňovaný výskumnou organizáciou SCImago Lab a v spolupráci so SCOPUS-om predstavuje celosvetové hodnotenie vedeckovýskumných aktivít. TU sa po prvýkrát v histórii objavila v rebríčku v roku 2014, a to na 2807. mieste medzi približne 30 tisíc výskumnými inštitúciami, ktoré existujú vo svete. Toto umiestnenie predstavuje 8. poradie v rebríčku slovenských univerzít.

Využívaním štrukturálnych fondov a medzinárodných projektov podporovaných programami Európskej únie sa TU usiluje o internaciona­lizáciu štúdia. V predchádzajúcom akademickom roku bol ukončený projekt s príspevkom zo štrukturálnych fondov EÚ „Vytvorenie študijných programov v cudzom jazyku“, v ktorom bolo vytvorených viacero študijných programov na druhom a treťom stupni štúdia. Tieto programy boli predložené spolu s ďalšími na akreditáciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM