Peter Dóža Rôzne

The Human Body prichádza do Bratislavy

Celosvetovo uznávaná i zaznávaná výstava prichádza konečne aj do Bratislavy. Výstava, ktorá by mohla slúžiť ako najlepšia učebnica anatómie sa bude dať vidieť v priestoroch výstaviska Incheba Bratislava v dňoch od 24.8. do 25.11. 2012. Nemali by si j

Exhibícia ponúka detailný náhľad do útrob našej telesnej schránky. Možno spoznať zložité krvné riečisko, kryciu sústavu, ale aj prácu svalov počas rôznych športových i nešportových aktivít. K dispozícii sú aj exponáty, ktoré porovnávajú orgány zdravého človeka a orgány, ktoré sú v rôznych ohľadoch poškodené – pľúca zdravého človeka a fajčiara, orgány napadnuté nádormi. Každému návštevníkovi je umožnené pochopiť chod nášho tela, uvedomiť si potrebu jeho správnej opatery, ale aj jeho krehkosti a zraniteľnosti.

Exponáty sú zhotovené metódou polymérovej konzervácie, takzvanej plastinácie. Plastinácia je unikátny spôsob konzervácie, pri ktorej je nutné z tkaníc odčerpať všetku vodu, pomocou difúzie ju nahradiť acetónom, ktorý je napokon vystriedaný tekutou plastickou hmotou, ako je aj silikónový kaučuk. Túto unikátnu metódu objavil a nechal si patentovať nemecký patológ Günter von Hagens.

student24/Karolína Haramiová Zdroj: humanbody.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM