Kornel Kubík Univerzity

Toto plánuje Prešovská univerzita: Výstavba dvoch veľkých budov aj rekonštrukcia internátov

Prešovská univerzita (PU) v Prešove v tomto roku plánuje výstavbu dvoch veľkých budov. Okrem toho chce realizovať aj menšie investície, ktorými sa skvalitní nielen prostredie na výučbu, ale aj bývanie v študentských domovoch.

Ilustračný obrázok k článku Toto plánuje Prešovská univerzita: Výstavba dvoch veľkých budov aj rekonštrukcia internátov
Zdroj: TASR

„Najväčšie investície budú súvisieť s rozvojom infraštruktúry univerzity. Pôjde o vybudovanie objektu Unipolab, ktorý bude súčasťou vedecko-technologického parku Technicom. Lídrom v tomto projekte je Technická univerzita v Košiciach a my v Prešove ako partner vybudujeme účelovú budovu pre laboratóriá pôsobiace hlavne v oblasti environmentálnych technológií. Bude stáť tu v priestoroch univerzitného areálu pri Toryse na Ulici 17. novembra,“ informoval rektor PU René Matlovič (na fotke).

Celkový investičný náklad na Unipolab je 4,5 milióna eur. Začiatok stavebných prác sa predpokladá na tento rok a ich ukončenie v roku 2015.

Nová budova Fakulty manažmentu

Ďalšou dôležitou investíciou je prvá etapa výstavby novej budovy Fakulty manažmentu na Konštantínovej ulici v Prešove. Momentálne prebieha podľa rektora proces vyhodnocovania výsledkov verejného obstarávania a už čoskoro by sa mohlo začať stavať. Aj táto budova by mala byť postavená do konca roka 2015. V prvej etape sa postaví skelet budovy a prvé dve podlažia, pričom na tieto účely získala univerzita necelé 3 milióny eur.

Ako ďalej uviedol Matlovič, druhá etapa zahŕňa ďalšie dve podlažia, ale na to musí univerzita nájsť finančné prostriedky z iných projektov.

Rekonštrukcia internátov

Okrem týchto dvoch najväčších investícií bude univerzita rekonštruovať objekty Študentského domova bloku A a B na Ulici 17. novembra. Pripravuje však napríklad aj opravu strechy Športovej haly, rekonštrukciu miestnosti pre Katedru hudobnej výchovy Pedagogickej fakulty PU, rekonštrukciu priestorov pre vylepšenie klímy Univerzitnej knižnice alebo opravu technológie bazény Prešovskej univerzity. Pripravujú sa však aj projektové dokumentácie na ďalšie rekonštrukcie či stavby, napríklad projekt na rekonštrukciu auly.

Prečítajte si aj: Mladých Slovákov trápi vysoká nezamestnanosť: Väčšina by chcela žiť v inej krajine

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM