Jaroslav Dodok Šport

Učitelia sú naštvaní: Na školstvo viac peňazí nie je, na štadióny áno

Vláda schválila 45 miliónov eur na modernizáciu dvoch desiatok futbalových štadiónov. Učitelia sa pýtajú, ako je možné, že keď štrajkovali za vyššie platy, štát mal „prázdnu špajzu“, ale na štadióny sa peniaze našli? Prečítajte si, či vynovený štadión bude stáť aj vo vašom meste.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia sú naštvaní: Na školstvo viac peňazí nie je, na štadióny áno
Foto: Jaroslav Dodok

Minister školstva Dušan Čaplovič minulého roku štrajkujúcim učiteľom odkázal, že im platy o desať percent zvýšiť nemôže. Ako dôvod uviedol, že štát má „prázdnu špajzu“. Niekoľko mesiacov po poslednom štrajku vláda nečakane schválila plán ministerstva školstva, pod ktoré spadá aj šport, na výstavbu a modernizáciu 21 futbalových štadiónov. Stáť to bude 45 miliónov eur a modernizovať sa budú postupne počas desiatich rokov.

A to mnohých učiteľov rozhorčilo. V diskusiách na internete sa pýtajú, ako je možné, že viac peňazí na školstvo niet, ale na štadióny áno? Taktiež ministrovi vyčítajú, že vzdelávanie mu je ukradnuté, učiteľ je opäť druhoradý. Ministerstvo školstva učiteľom pripomína, že na zvýšenie ich platov vyčlenilo 68 miliónov eur. Vďaka tomu zarábajú viac v priemere o 20 až 40 eur mesačne.

Tieto štadióny budú komfortnejšie a bezpečnejšie

Rezort svoje rozhodnutie obhajuje aj tým, že modernizácia štadiónov je veľmi dôležitá z hľadiska podpory mladej generácie a športu. Taktiež upozorňuje, že slovenské štadióny sú v žalostnom stave a nevyhnutne potrebujú rekonštrukciu. Tá bude zameraná najmä na zvýšenie komfortu a bezpečnosti fanúšikov na tribúnach. Navyše, na štadiónoch sa budú konať aj koncerty či iné športové podujatia. Avšak vláda ich zmodernizuje iba vtedy, ak na to prispejú aj mestá a futbalové kluby.

Peniaze najprv poputujú na výstavbu nového štadióna v Trnave a tiež úpravu okolia štadióna v Žiline. Obe budú spĺňať najprísnejšie kritéria UEFA na organizovanie medzinárodných zápasov. Nový štadión bude stáť aj Košiciach.

Ďalšie takmer dve desiatky štadiónov sa budú rekonštruovať či modernizovať v Prešove, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Dunajskej Strede, Leviciach, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Topoľčanoch, Zvolene, Zlatých Moravciach, Ružomberku, Senici, Myjave, Podbrezovej, Humennom, Bardejove a Poprade.

Student24.sk/Kornel Kubík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM