Monika Vengrínová Festivaly

Unikátny festival v Poprade: Mladým ukáže nové možnosti

Dnešná doba praje mladým viac ako kedykoľvek predtým. Môžu študovať, cestovať, využívať tisíce možností na svoj rast a rozvoj. Mnohí však o týchto možnostiach ani netušia. Mladí Popradčania preto prichádzajú s unikátnym festivalom.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny festival v Poprade: Mladým ukáže nové možnosti
Foto: Jaroslav Dodok

„Mnoho mladých ľudí v mojom veku väčšinou sedí doma alebo chodí po baroch a nevyužíva možnosti pre svoj osobný rozvoj. Pritom by mohli spoznávať Európu a využívať všetky možné projekty, o ktorých často ani nevedia,“ uvažuje autor myšlienky a organizátor festivalu Be Active! študent Martin Mlynár. Hovorí, že cieľom festivalu je práve týmto mladým ľuďom ukázať možnosti, ako sa zúčastňovať, ako participovať a ako sa rozvíjať.

Zaujímaví rečníci i kozmonauti

Pilotný ročník festivalu, ktorého organizátorom je novovznikajúce popradské občianske združenie Social up, je naplánovaný na 12. a 13. september a jeho podstatou bude prezentácia mladých ľudí, mládežníckych aktivít a možností, ktoré mladí ľudia majú. Námestie Sv. Egídia sa tak počas dvoch septembrových dní zaplní stánkami občianskych združení, jazykových škôl a spoločností spolupracujúcich a pracujúcich s mládežou. Chýbať nebudú remeselníci či gastrostánky.

Na mestskom pódiu bude zároveň prebiehať kultúrny program, v ktorom by mali vystúpiť rečníci ako Miroslav Hajnoš, Jaroslav Dodok, Jakub Pediač, Alex Birčák, Šejk Michal Melíšek a mnohí ďalší. Zastúpenie tu bude mať i mládežnícka organizácia IUVENTA či Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity, ktorá príde s druhým slovenským kozmonautom Róbertom Vokálom a možno aj s prvým Ivanom Bellom.

Pre mladých od 15 do 30

Festival bude financovaný so sponzorských zdrojov a rôznych grantov. Primárne zameraný bude na mladých ľudí od pätnásť do tridsať rokov. „Od festivalu si sľubujeme, že mladí ľudia sa začnú aktívne rozvíjať, začnú na sebe pracovať a nebudú svoj čas využívať neefektívne,“ dodáva na záver Mlynár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM