Rôzne

Volám sa Oliver Tate prichádza do slovenských kín

Nový svieži film mladého britského "Ajťáka" Richarda Ayoadeho Volám sa Oliver Tate uvádza dnes do slovenských kín Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Režijný debut Richarda Ayoadeho inak „Mossa“ z IT Crowdu (online seriál Ajťáci) prináša osudy 15-ročného Olivera, ktorý nezapadá do svojej sociálnej skupiny. Vyrastá niekde vo Walese v 80. rokoch, neustále premýšľa nad samovraždou a únikom do krajiny zidealizovaných predstáv.

Snímka mapuje aj život jeho rodičov, ktorých manželstvo sa snaží hlavný hrdina zachrániť prostredníctvom dobre premysleného plánu. Rovnako sa usiluje prísť o panictvo pred šestnástimi narodeninami. **Oliverov otec je morský biológ, matka prežíva romancu s čudákom Grahamom. **

Syn monitoruje dianie v rodičovskej spálni podľa aktivity prepínača tlmených svetiel a falšuje sugestívne milostné listy matky otcovi. Zároveň dvorí spolužiačke Jordane, podpaľačke a rovnakej samotárke, ktorá osobne dohliada na to, čo si mladý muž zapisuje do denníka – najmä pasáže, ktoré sa týkajú jej. Keď sa jej niečo nezdá, Oliver Tate musí škrtať.

Film vznikol podľa slávnej predlohy Joea Dunthorneho Submarine, ktorá je konvenčným a podmanivým príbehom o dospievaní. Nadväzuje na najlepšiu tradíciu britských komédií, ktoré sú a zároveň nie sú do smiechu. Retro štylizované dielo s inteligentným humorom a nadhľadom mladého režiséra nigérijsko-nórskeho pôvodu má distribučnú premiéru vo štvrtok 2. augusta.

Komik, herec, scenárista a režisér Richard Ayoade sa narodil v roku 1977 v Londýne. Syn nórskej matky a nigérijského otca vyštudoval práva v Cambridge (1995–1998). Najskôr sa presadil ako herec, potom ako režisér reklamných a hudobných klipov a televíznych seriálov – napríklad Garth Marenghi's Dar­kplace alebo Man to Man with Dean Learner. Najväčšiu slávu mu zatiaľ vyniesla postava brilantného počítačového čudáka Mossa v sitcome The IT Crowd (2006–2010). Volám sa Oliver Tate je jeho celovečerný hraný debut, za ktorý si vyslúžil prirovnania „európsky Wes Anderson“ či „britská chlapčenská Amélia z Montmartru“. Ayoadeho dielo tiež prirovnávali k filmu V koži Johna Malkovicha.

zdroj: tasr foto: tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM