Lukáš Zavacký Šport

Východniar roka Vlado (23) z Prešova sa venuje netypickému športu: S frajerkou robí takéto saltá, FOTO

Mladý človek s netradičnými záujmami. Aj takto možno charakterizovať finalistu súťaže Východniar roka 2016, Vladimíra Totha z Prešova. Chcete vedieť, čomu sa venuje? Čítajte náš rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Východniar roka Vlado (23) z Prešova sa venuje netypickému športu: S frajerkou robí takéto saltá, FOTO
Zdroj: archív Vladimíra Totha

Dvadsaťtriročný Vladimír Toth v súčasnosti študuje na Prešovskej univerzite v Prešove odbor manažment – turizmus a hotelierstvo. Okrem toho sa však venuje aj iným veciam, odlišným od svojho školského zamerania.

Čo očakávate od Východniara roka 2016?

Asi to, že sa mi pootvoria dvierka možno aj do modelingu či fotomodelingu. Viac-menej je táto súťaž o zviditeľnení sa, no a keďže na nej vystúpim aj s mojou skupinou B.O.C. crew, očakávam, že sa viac bude vedieť aj o našom freerun/parkour tíme. Samozrejme, rozšíri sa moje osobné portfólio, veď koľko ľudí sa môže niečoho takého zúčastniť.

Spomenuli ste svoju freerunovú skupinu. Môžete o nej povedať viac?

Beriem to ako veľkú konkurenčnú výhodu, keďže sa venujem na Slovensku ešte stále nepoznanému a mladému športu. Aj keď skôr by som to definoval ako umenie pohybu, a to môže veľmi zaujať porotu.

Venujete sa freerunu už dlho?

Približne 10 rokov. Naša skupina vznikla v roku 2006 a ťaháme to dodnes. Veľa ľudí si to mýli s konským parkourom, no u nás sa jedná o akrobaciu a využitie vlastného tela na presun z bodu A do bodu B čo najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom.

Ako ste sa vôbec k niečomu takému dostali?

Najprv som trénoval capoeiru, kde som sa spoznal s chalanmi, ktorí už parkourovali vo veľkom. Dali sme sa dohromady a momentálne sme piati aktívni členovia v našom tíme.

Bez vzoru to niekedy nejde. Máte aj vy ten svoj?

Vzorom sme si jeden pre druhého. Je neskutočne energické, ak sa posúvame stále dopredu, ideme si za cieľmi. Podporujeme sa navzájom v osobnom alebo v tom športovom svete, hecujeme sa do rôznych skokov a prekonávame svoje limity. To dodáva našej crew silu, stabilitu a súdržnosť. A čo sa týka zahraničných vzorov, machri sú hlavne Rusi. Tí väčšinou však nemajú pud sebazáchovy, no veľkým inovátorom v parkoure je Pasha Petkuns. To, čo on stvára, z toho majú všetci sánky dole.

Je to jediné hobby, ktorému sa venujete?

Samozrejme, že nie. V lete rád korčuľujem, chodím plávať a posilňujem prevažne s vlastnou váhou. No a moja druhá veľká záľuba je produkcia audiokníh a tvorba dabingov do reklám či internetových skečov. Robím to už dva roky a mám za sebou približne 200 hlasových ukážok. Verím, že ma to v budúcnosti bude aj živiť, pretože momentálne to radím ako istý druh brigády.

Čo vy a ženy? Chodíte s niekým?

Mám krásnu a milujúcu priateľku, ktorej venujem toľko času, koľko sa len dá. Máme veľa spoločných aktivít a čo ma teší, veľmi ju baví pohyb, šport a umenie. Teda sme obaja veľmi aktívni ľudia, doslova spriaznené duše. Ak je čas, snažím sa ju učiť rôzne freerunové prvky a spolu stvárame bláznivé kúsky.

Bláznivé kúsky? To znie zaujímavo…

(smiech) No skúšame rôzne saltá, premety, akrobaciu.

A podporuje vás v tom, že ste sa do tejto súťaže prihlásili?

Jasné. Je veľmi rada, že sa toho zúčastňujem, pomáha mi aj so zbieraním lajkov v súťaži na facebookovej stránke Východniar a Východniarka roka. Celkovo mi je veľkou oporou i v osobnom živote.

Keď už hovoríme o ženskom pohlaví, nemusí od vás vaša polovička odháňať nové fanúšičky?

Nejako neregistrujem zvýšený záujem nežnejšieho pohlavia, jedine ak od mojej priateľky (smiech). Možno je to aj preto, že ju veľmi ľúbim a preto si nevšímam flirty či klipnutie očkom od iných žien. Takúto pozornosť som jedine spozoroval virtuálne. A teda na lajkovačke o Šráca roka 2016, kde prevažujú práve dievčatá (smiech).

Môže vás zaujímať:

Marwan (23) z Východniara roka s netradičnými koreňmi: Má rád inteligentné baby, FOTO

Finalista Východniara roka: Košičan Marcel (25) sa považuje za romantika, uvažuje nad modelingom, FOTO

Parádny úspech prešovských študentov: Damián a Róbert si zaslúžia klobúk dole!

Rarita, aká sa len tak nevidí: V prešovskej škole nájdete až tri páry dievčenských dvojičiek! FOTO

Krístínka má neľahkú diagnózu, ale napriek tomu bojuje: Talent dievčatka z Prešova je neprehliadnuteľný!

foto: archív vt

Finalista súťaže Východniar roka 2016 Prešovčan Vlado
6
Galéria
Zdroj: archív Vladimíra Totha
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM