Jaroslav Dodok Rôzne

Začiatkom roka dorazia takmer všetky učebnice

Na základných a stredných školách je už väčšina nových učebníc. Takmer všetky by mal doraziť na konci septembra a začiatku októbra. Na problémy s chýbajúcimi učebnicami na školách sa aktuálne pozrel náš redaktor Kornel Kubík.

Predovšetkým učitelia na Slovensku dlhodobo žiadali reformu školstva kvôli veľkému kvantu učiva, ktoré žiaci museli „púšťať“ z hláv, aby sa mohli naučiť nové. Napokon reforma odštartovala na školách až v roku 2008. **Jej hlavným mottom bolo „menej učiť a viac naučiť“ a jej najväčším dôsledkom chýbajúce nové učebnice. **Učitelia ich museli nahradiť vlastnými materiálmi či využívať tie staré. Veď väčšina látok sa iba poprehadzovala medzi ročníkmi. Ani dnes, keď stredoškoláci, ktorých reforma zastihla ako prvých, už aj zmaturovali, na školách ešte stále nie sú všetky nové učebnice.

Stále chýba takmer 40 učebníc[/si­ze][/color]

Pozitívom je, že problémy s chýbajúcimi učebnicami by mali čoskoro takmer úplne skončiť. Podľa vyjadrenia Michala Kaliňáka, hovorcu ministra školstva, pre student24.sk, na školy** „bola postupne dodaná väčšina reformných učebníc pre základné predmety.“ Napriek tomu stále chýba ešte takmer 40 učebníc!**

Najhoršie sú na tom deviataci základných škôl, ktorým chýbajú učebnice až na 8 predmetov. S výnimkou výchova umením by však mali všetky ostatné doraziť na školy koncom septembra alebo začiatkom októbra. A to platí aj pre asi polovicu chýbajúcich učebníc pre ostatné ročníky na základných a stredných školách.

Matika pre stredné školy naďalej nebude[/size][/co­lor]

Dodané nebudú iba učebnice pre menej dôležité predmety, akým je pracovné vyučovanie etika či technika. Problémom však naďalej ostane matematika na stredných odborných školách. Učebnice z tohto predmetu ešte stále nebude mať ani jeden ročník na SOŠ!

Taktiež bude chýbať biológia a dejepis tretiakom a občianska náuka a umenie a kultúra štvrtákom na stredných školách.

student24.sk/Kornel Kubík foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM