Jaroslav Dodok Rôzne

Zamestnávatelia: Študovať niektoré VŠ je iba strata času

Študujú odbory, o ktoré nie je záujem, na pohovory chodia nepripravení, chcú byť manažérmi. Prečítajte si názory zo sveta zamestnávateľov a personálnych agentúr na študentov a absolventov vysokých škôl.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnávatelia: Študovať niektoré VŠ je iba strata času
Foto: Jaroslav Dodok

Vzdelávanie sa získaním titulu nekončí

Na Slovensku ľudia zväčša vyštudujú niečo úplne iné, ako robia. Navyše, v súčasnosti sa často mladí ľudia po vyštudovaní vysokej školy zamestnajú na pozícii, kde stačí mať iba maturitu. Avšak to neznamená, že študovať vysokú školu je zbytočnosť, ale to, že je veľmi dôležité, v akom odbore získate titul.

Podľa generálneho riaditeľa personálnej agentúry Trenkwalder Luboša Sirotu je štúdium na neperspektívnych odboroch, akými sú kulturológia, sociálna práca, andragogika či rôzne pedagogické odbory, a na nízko kvalitných školách z pohľadu študenta i štátu iba mrhaním peňazí a času.

Sirota pre webnoviny taktiež vraví, že „skončiť školu a myslieť si, že vzdelávanie už mám za sebou, je v súčasnosti naivné. Zamestnanec sa musí vzdelávať stále, inak sa mu ľahko môže stať, že mu, obrazne povedané, ujde vlak.“

Mladí chcú byť manažéri, ale o firme nevedia takmer nič

Mladí ľudia pri snahe zamestnať sa zväčša pohoria na pracovnom pohovore, na ktorý chodia nepripravení – o firme, kde chcú pracovať, nevedia takmer nič. Podľa zamestnávateľov taktiež neprejavujú dostatočný záujem o miesto a najmä nevedia zamestnávateľa presvedčiť o tom, že sú lepší než ostatní. Vedieť by mali aj to, v čom sú dobrí, ale aj aké sú ich slabé stránky, a čo robia preto, aby sa v nich zlepšili.

Nedávno sme v článku, v ktorom sme radili, ako uspieť pri výbere do zamestnania, dôrazne upozorňovali, aby uchádzači reagovali iba na pozície, na ktoré spĺňajú všetky podmienky. Mladí však túto radu ignorujú veľmi často. „Reagujú na pozície, kde nespĺňajú ani desatinu z požadovaných kritérií. Často sa stáva, že nám absolventi reagujú napríklad na manažérske pozície, kde je vyslovene požadovaná niekoľkoročná odborná a riadiaca prax. Ak sa im ozveme a ponúkneme im možnosť reagovať na nejakú inú relevantnú pozíciu, často nás odmietnu a nemajú záujem,“ vraví pre student24.sk Petra Tomková, vedúca výberu zamestnancov Slovenskej sporiteľne.

Prax, jazyky a trpezlivosť

Petra Tomková radí mladým ľudom, ktorí chcú po skončení školy získať čo najrýchlejšie dobrú prácu, aby už počas štúdia mali predstavu o tom, čo chcú robiť, a už vtedy získali prax.*** „Dobré skúsenosti máme s absolventmi, ktorí už aj počas štúdia na vysokej škole pracovali alebo absolvovali prípadne nejakú stáž v zahraničí.“*** Títo ľudia sú podľa nej na pohovoroch istejší, majú predstavu o svojej budúcnosti, a preto majú oveľa väčšiu šancu uspieť.

Ďalšou dôležitou vecou sú jazyky.*** „Dnes žiadnu zaujímavú prácu nedostanú bez toho, aby neovládali aktívne minimálne jeden svetový jazyk,“*** vraví Petra Tomková, ktorá ešte vyzdvihuje trpezlivosť mladých. „To znamená, že nemôžu očakávať, že ihneď po skončení školy získajú vysnívanú prácu so skvelým platom. Je potrebné, aby najprv ukázali, čo v nich je, a postupne krok po kroku napredovali a kariérne rástli.“

student24.sk/Kornel Kubík foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM