Jaroslav Dodok Univerzity

Adela Banášová otvorene o svojej kariére: Nevzdať sa! To je najdôležitejšie...

Študenti z Knižničného tímu zrealizovali jeden zo skvelých nápadov a postarali sa o ďalšiu vydarenú akciu UPeCe-čka. Tento rok sa rozhodli predstaviť médiá a zamerať sa tak na rôzne kategórie, ktoré sprostredkúvajú informácie alebo sú skôr zábavného formátu.

Ilustračný obrázok k článku Adela Banášová otvorene o svojej kariére: Nevzdať sa! To je najdôležitejšie...
Foto: Jaroslav Dodok

UPeCe v Bratislave

Univerzitné pastoračné centrum sv. Jozefa Freinademetza v Bratislave ponúka študentom, ale i všetkým návštevníkom množstvo akcií a podujatí. UPeCe je miestom, ktoré chce študentom asistovať v ich snahe žiť život naplno. V rámci pastoračného centra už dlhodobo pôsobí aj Knižničný tím, kde sa stretávajú všetci tí, ktorí nielen radi listujú, ale aj čítajú.

Moderátorka ako hosť

V relácii ŠUMienka sa teda preladilo na frekvenciu rádia a pozvanie prijala známa moderátorka Adela Banášová. V priestoroch Libressa sa tak zišlo množstvo študentov a zvedavcov, aby sa dozvedeli niečo nové o rádiu aj sympatickej blondínke. Moderátorky večera, Marci a Miška, sa tak ocitli oproti skúsenej moderátorke, no svojej úlohy sa úspešne zhostili už od začiatku. Ani my z redakcie sme na tomto podujatí nechýbali, a tak prinášame zopár zaujímavostí z celej akcie.

Vedeli ste?

V úvode sme sa mohli dozvedieť aj to, že prvý rádiový signál je z roku 1866 a poslali ho z Washingtonu do vzdialenosti 20 km. Na Slovensku sme začali vysielať o čosi neskôr, a to 3. augusta 1926. Zaujímavosťou je, že vysielačka na prenos rádiového signálu bola umiestnená na streche policajného riaditeľstva.

Začiatky začiatkov

Adela Banášová vyštudovala odbor Kulturológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. „Najprv som praxovala v Teleráne, kde som robila to, čo sa ostatným nechcelo. Bola to však veľmi dobrá škola a veľa som sa naučila,“ spomína Adela, „neskôr som už mala pocit, že nie som úplne typ, ktorý by mal ísť pred kameru. Splnila som si teda misiu a odišla som.“

Posledný konkurz

Ako vtipne dodala, rok 1998 je tiež kľúčovým rokom v histórii rozhlasu. Keď vo Fun rádiu započula ponuku, rozhodla sa zúčastniť. A na jej prekvapenie ju spolu s Verou Wisterovou vybrali. „Vôbec nič to neznamená, keď niekam prídete a máte pocit, že ostatní vedia viac a majú veľa skúseností. Pretože čokoľvek môže byť hocijako a nič nemusí byť nijako.“ hovorí po skúsenostiach na konkurze.

Nevzdať sa! To je najdôležitejšie

Na fakt, že to nováčik v rádiu nemá jednoduché, dnes Banášová už len s úsmevom spomína: „Takéto skúšky majú obrovský význam. Keď ich človek nezažíva, tak sa veľmi ochudobňuje. Presne vtedy spoznáš seba samého. A rozhoduješ sa či zabojuješ alebo ujdeš.“ povzbudzuje známa moderátorka. Nie všetkým sa darí vo svojich začiatkoch zabodovať, a tak Adela spomína istého moderátora, ktorý dnes pôsobí už na televíznych obrazovkách. So svojím prvým, no posledným vstupom v histórii Fun rádia je jednoznačným víťazom najkratšieho vstupu. „Ono, jeseň je také ročné obdobie…“ začínajúci moderátor sa po 5 slovách postavil zo stoličky a ušiel. „Už sa nikdy nevrátil, ale na večierkoch ho stále spomíname!“ ukončila ďalšiu vtipnú historku.

Výhody a (ne)výhody v rádiu

Ak ste sa aj vy niekedy zamysleli nad banalitami ako sú toalety v rádiu či stratený hlas moderátora, Adela má odpovede na všetko. Ako vždy! „Záchod je hneď vedľa štúdia a výhodou komerčného vysielania sú reklamy. Za tie sme boli vždy vďační! A čo sa týka môjho hlasu, ja som si ho počas choroby užívala. Znel tak inak, hrubšie. Bolo to ako s novým účesom. Priam som sa z neho tešila.“

„Realita je to, čomu pripisujeme pozornosť“

Adela Banášová je neprehliadnuteľnou súčasťou mediálneho života na Slovensku a poznajú ju aj v susednom Česku. Ako sama priznáva, chvíľu to trvalo, kým si zvykla aj na nepríjemné články z bulváru. Dnes je to však úplne inak. Nenalíčená so psom v parku, návšteva divadla či sauny ako každý iný človek. „To nie je môj problém, že ma niekto uvidí. To je skôr jeho problém, ak nezvládne, že mám tepláky.“ opäť rozosmeje publikum a potvrdzuje, že sa necíti byť obmedzovaná.

Každý si len robí svoju prácu

Ani paparazzi jej vrásky nespôsobujú, práve naopak. „Je to ich zamestnanie. Celý deň len sedia v aute a čakajú. Ešte aj pizzu si musia objednať. Keď mapovali môj narodeninový deň, večer som im doniesla koláč.“ avšak dodáva, že všetko však záleží od momentálnej nálady. Po nedávnej návšteve nemocnice Kramáre, kde vyzdvihla starej mame strojček, jej zavolali z bulváru. „Vraj mám operáciu viečok!“ Ako sama priznala, na 20 sekúnd ju táto absurdita v zlej nálade ešte viac rozčúlila. No pohotová reakcia Petra Modrovského premenila ďalší pokus bulváru na zábavu. „Mala si sa opýtať, či tých zaváraninových,“ smiala sa Adela. Tá sa hosťom a študentom predstavila tak, ako ju všetci poznáme – veselá, vtipná a vždy s pohotovou reakciou na všetko.

Redakcia Student24 ďakuje za spoluprácu pri tvorbe článku UpeCečku a Knižničnému tímu.

student 24/Laura Kellöová, foto: Zuzana Molčanová, titulná fotografia: Ján Lukáš

Adela Banášová sa predstavila študentom: Nevzdať sa! To je najdôležitejšie
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM