Kornel Kubík Rôzne

Aj štvorkár sa môže uplatniť na vysokej škole: Dokázali to výsledky testu študijných predpokladov

Aj trojkári či štvorkári sa môžu uplatniť na vysokej škole. Známky totiž nemusia zodpovedať reálnym schopnostiam žiaka, pretože ich ovplyvňuje mnoho subjektívnych faktorov. Dôkazom sú výsledky testu Všeobecných študijných predpokladov (VŠP). Pozrite si, akí študenti v nich dopadli najlepšie!

Ilustračný obrázok k článku Aj štvorkár sa môže uplatniť na vysokej škole: Dokázali to výsledky testu študijných predpokladov
Zdroj: TASR

Testovanie organizovala spoločnosť Scio v novembri tohto roka a vyskúšalo si ho viac ako 14-tisíc žiakov na 173 školách. V teste VŠP nejde o skúšanie vedomostí žiakov, ale o overenie ich predpokladov na štúdium na vysokej škole. V zahraničí sa obdobné skúšky používajú už desiatky rokov.

Používajú sa na výškach aj na Slovensku

Test VŠP je súčasťou Národných porovnávacích skúšok (NPS), ktoré okrem študijných predpokladov zisťujú predpoklady študentov aj v iných predmetoch. Výsledky NPS nahrádzajú alebo dopĺňajú prijímacie konanie na 61 fakultách slovenských a českých vysokých škôl – patria sem napríklad Fakulta architektúry STU v Bratislave, Fakulta sociálnych vied UK v Prahe alebo Ekonomická fakulta UMB v Banskej Bystrici.

Niektorí jednotkári pohoreli, štvorkári uspeli

Dalo by sa očakávať, že jednotkári dopadnú v teste VŠP lepšie ako študenti so zlými známkami. Vo všeobecnosti tento predpoklad platí, nie však úplne jednoznačne. Vyskytli sa aj prípady, keď jednotkári dosiahli slabé skóre a, naopak, trojkári či štvorkári sa umiestnili na vysokých pozíciách.

Aj to je dôkaz, že známky nemusia vždy zodpovedať reálnym schopnostiam žiaka, pretože ich ovplyvňuje veľa subjektívnych faktorov – postoj učiteľa, sympatie, spôsob známkovania, zameškanie učiva a podobne. Pri rovnakom výsledku na teste VŠP majú v priemere dievčatá o stupeň lepšie známky ako chlapci.

Komu sa darilo najlepšie?

Najlepšie dopadli gymnazisti, oproti žiakom z iných typov škôl získali v priemere až o 20 percentuálnych bodov viac. Rovnako tak dosiahli najlepšie výsledky záujemcovia o IT, medicínske technické a prírodovedné odbory, nedarilo sa uchádzačom o pedagogické, poľnohospodárske a zdravotne-sociálne štúdium.

Chlapci riešili test lepšie ako dievčatá, a to v priemere o 7 percentuálnych bodov. Najviac sa darilo žiakom z Bratislavského a Trenčianskeho kraja, najhoršie dopadli študenti Nitrianskeho a Prešovského kraja – v priemere mali o 9 percentuálnych bodov menej.

Najlepší chcú ísť študovať do Česka

Približne 35% všetkých žiakov 4. ročníka SŠ sa vyjadrilo, že uvažuje o podaní prihlášky do ČR. Medzi najlepšími 10% hodnotených – čiže akási elita slovenských stredoškolákov – je to až 70% študentov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM