Jaroslav Dodok Rôzne

Ako si správne napísať životopis?

Slováci, ktorí si hľadajú prácu, sú pri písaní životopisu málo kreatívni, prezentujú sa v inom svetle ako je skutočnosť, a často len kopírujú obľúbené šablóny životopisov, ktoré nájdu na webe.

Ilustračný obrázok k článku Ako si správne napísať životopis?
Foto: Jaroslav Dodok

Takéto skutočnosti vyplývajú z prieskumu portálu Kariera.sk, zameraného na vlastnosti a koníčky uvádzané v životopisoch.

Podľa údajov z databázy životopisov pracovného portálu Kariera.sk, 45 percent uchádzačov uvádza vo svojom životopise svoje vlastnosti a schopnosti. Z nich len menšia časť využíva túto možnosť odlíšiť sa od ostatných uchádzačov uvedením vlastností, ktoré sú originálne a priamo súvisia s prácou, o ktorú sa uchádzajú.

Zabúdame uvádzať svoje úspechy

Podľa marketingovej manažérky personálnej agentúry Start People Petry Pohankovej vo všeobecnosti platí, že kandidáti na Slovensku sa nevedia dostatočne „predať“ a sú málo kreatívni. Málokedy v životopise uvádzajú svoje úspechy v predchádzajúcom zamestnaní, či participáciu na dôležitých projektoch.

„Najlepšou radou pre uchádzačov v tomto smere je, aby starostlivo posúdili svoje pozitívne vlastnosti najmä na základe predchádzajúceho riešenia pracovných problémov a v životopise ich prispôsobili požiadavkám na konkrétnu pracovnú ponuku,“ radí Pohanková.

Čo zaujíma zamestnávateľov?

Najviac, 19 percent uchádzačov si podľa portálu Kariera.sk vo svojom životopise uvádza, že sú komunikatívni, podobne je to aj s vlastnosťami ako flexibilita alebo zodpovednosť. Portál uvádza, že kandidáti často ani nevedia, čo presne tieto vlastnosti znamenajú.

Z prieskumu vyplýva aj to, že najmenej si uchádzači uvádzajú medzi svoje vlastnosti diskrétnosť, disciplínu či toleranciu.

Toto svedčí o konzervativizme v tvorení životopisov, ľudia na Slovensku nie sú zvyknutí „vytŕčať“ z davu a nie sú si istí, či môžu vyniknúť, myslí si odborníčka na personalistiku s dodatkom, že vlastnosti ,,ako lojálnosť, diskrétnosť, empatia či tolerancia sa v životopisoch uvádzajú veľmi málo, pritom pre zamestnávateľa majú nevyčísliteľnú hodnotu“.

Niekoľko rád pre lepší životopis

1.Súčasťou životopisu sú aj údaje o vzdelaní. Práve tu treba zdôrazniť vaše doterajšie vzdelanie a ak ste absolventom školy, ktorá je známa vysokou kvalitou, nezabudnite uviesť celé meno školy.

2.Pri písaní životopisu zalovte v pamäti a spomeňte si na všetky možné kurzy, školenia a workshopy, ktoré ste absolvovali. Ak súvisia s pozíciou o ktorú sa zaujímate, nebojte sa ich uviesť.

3.Veľa ostrieľaných odborníkov sa zhoduje na jednej dôležitej veci – nikdy neklamte. Čo ak napíšete do životopisu, že ovládate odbornú nemčinu a na pohovore sa dokážete akurát tak po nemecky pozdraviť?

4.Myslite aj na vaše záujmy, ktoré vo voľnom čase robíte. Nikdy neviete, kedy personalistu zaujme to, že fotíte žraloky, či robíte zaujímavé prednášky.

Životopisom to ešte nekončí

Napísať správne životopis nemusí znamenať dostať sa na vysnívanú pozíciu o ktorú majú absolventi škôl, či ostatní uchádzači záujem. Veľmi dôležitým faktorom v oblasti prijatia do zamestnania je aj prijímací pohovor, ktorý väčšina záujemcov berie na ľahkú váhu.

Najčastejšie dôvody nevydareného stretnutia s budúcim zamestnávateľom sú: meškanie na stretnutie, nepripravenosť zo strany uchádzača, slabá informovanosť o firme, v ktorej má uchádzač záujem uplatniť sa, no a v neposlednom rade sú to zlé komunikačné schopnosti, ktorými disponujú nielen študenti.

Zamestnávatelia sa v tejto dobe snažia o záujemcoch dozvedieť čo najviac, a preto si informácie vyhľadávajú aj na sociálnych sietiach. Tam ich často prekvapia vulgárne statusy, negatívne názory na prechádzajúcich zamestnávateľov, ale veľkú rolu v rozhodovaní zohrávajú aj fotografie na ktorých užívatelia profilov nevyzerajú ani v najmenšom prípade triezvy.

student24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM