Jaroslav Dodok Životný štýl

Cestovný hit sa rozvíja už aj na Slovensku: Spája ľudí, ktorí majú spoločnú cestu

Na Slovensku sa udomácnil nový cestovný hit, ktorý spája ľudí so spoločnou cestou. Pre niekoho je cesta autom s cudzím človekom doslova nereálna, iný s tým nemajú žiaden problém.

Ilustračný obrázok k článku Cestovný hit sa rozvíja už aj na Slovensku: Spája ľudí, ktorí majú spoločnú cestu
Foto: Jaroslav Dodok

Študenti na Slovensku sa tak na stránkach jednotlivých univerzít pokúšajú nájsť svojich spolujazdcov, ktorí majú rovnaký smer cesty ako oni.

Cestovanie využívajú najmä vysokoškoláci

Najmä študenti vysokých škôl, ktorí prichádzajú na prednášky a skúšky do školy autom sa rozhodli, že si začnú zháňať spolucestujúcich. Stránky a skupiny univerzít sa tak denne zaplnia o množtvom odkazov šoférov, ktorí ponúkajú cestu z mesta A do mesta B za určitý poplatok. V každom prípade ide o skvelý nápad, ktorý šetrí nielen životné prostredie, ale vyprázdni aj cesty o pár desiatok áut. Mladí ľudia nielen ušetria, keďže sa suma, ktorú minie šofér na benzín rozráta na celú posádku auta, ale ide hlavne o rýchlejší spôsob prepravy. Žiadne zbytočné zastavenia ani čakanie na meškajúce vlaky alebo autobusy.

Tento netradičný spôsob prepravy si mladí pochvaľujú

Mnohí mladí ľudia, ktorí vyskúšali tento spôsob dopravy si ho chvália. „Je to výborný nápad. Prvýkrát som takýto spôsob dopravy vyskúšala pred vyše pol rokom, keď som išla z Ružomberka do Vranova nad Topľou. V súčasnosti ho využívam takmer na každej ceste do školy alebo domov, pretože je to lacnejšie, ale aj rýchlejšie,“ povedala študentka psychológie Katka z východu Slovenska.

V neposlednom rade pri cestovaní takýmto spôsobom máte možnosť získať množstvo nových priateľov.*** „Cestovanie s neznámymi ľuďmi som absolvoval len zopárkrát. Ale vždy som natrafil na skvelú partiu ľudí, s ktorými som sa zabavil a keď máme spoločnú cestu, tak ideme stále spolu,“*** prezradil svoje pocity z cestovania Milan z Levíc.

Je takéto cestovanie bezpečné?

Najväčší dôraz sa však kladie na samotných šoférov, ktorí musia prevziať zodpovednosť za svojich spolucestujúcich. „Najmä teraz v zime musím dávať väčší pozor na svojich spolucestujúcich. V každom prípade sa nebojím a takýto spôsob dopravy sa mi oplatí omnoho viac ako keby som mal cestovať vlakom alebo autobusom,“ povedal Ján z Popradu.

Mladí ľudia sa obávajú koho si do auta pustia, ale je to stále bezpečnejšie ako zastaviť neznámemu stopárovi pri ceste. „Spočiatku som sa bála toho, kto mi nasadne do auta. Ale prešlo ma to, pretože som vždy viezla len ľudí, ktorí študujú na našej univerzite. Podľa mňa sa nemáte čoho báť,“ priznala šoférka Janka, ktorá každý týždeň cestuje autom z Považskej Bystrice do Banskej Bystrice. Či by takýto spôsob cestovanie vyhovoval aj vám je ťažké odhadnúť. Keď však budete mať šancu, tak to určite vyskúšajte.

Student24/Simona Ivančáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM